A fost aprobata o Ordonanta de urgenta pentru un grant financiar acordat producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologica.
Prin prezentul act normativ se compenseaza partial pierderile inregistrate de producatorii agricoli afectati de seceta pedologica accentuata manifestata in aproape toate regiunile agricole ale tarii, pentru suprafetele agricole cultivate in toamna anului 2021.
Resursele financiare necesare implementarii schemei sunt de 365,6 milioane lei si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2022.
Citeste si: MADR: peste 1 milion de hectare de teren, afectate de seceta
In urma rezultatelor centralizarii efectuate de catre Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul MADR a informatiilor cuprinse in procesele-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi, a reiesit un numar de peste 16.000 de fermieri care au fost afectati de seceta pedologica si circa 250.000 ha de culturi infiintate in toamna anului 2021 care au fost calamitate in grade diferite de afectare cuprinse intre 30% si 100% pe areale agricole importante la nivel national.
Compensatiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultura afectata reprezinta maxim 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevazute in tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala (ICEADR).
Grantul financiar unitar este in cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevazut in procesul – verbal de constatare si evaluare a pagubelor.
Daca gradul de afectare prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor este cuprins in intervalul 30% pana la 100%, cuanumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminueaza procentual corespunzator si se obtine prin inmultirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevazut in procesul-verbal.
„Am incheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punct de vedere al constatarii la fata locului si am reusit sa asiguram fondurile pentru sprijinul mult asteptat de fermierii afectati de seceta pedologica.
Ne dorim ca aceste sume sa ii ajute sa isi acopere o parte din cheltuieli si ii asiguram ca le suntem alaturi tot timpul, dar mai ales atunci cand nevoia o cere”, a declarat ministrul Petre DAEA.
Pentru evaluarea pagubelor provocate s-a solicitat Administratiei Nationale de Meteorologie, precum si Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” realizarea de analize a influentei indicilor climatici asupra evolutiei culturilor in conditiile secetei pedologice manifestata pe areale agricole extinse in anul 2022.
Au fost operationalizate prevederile Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.