Vanzatorii din pietele agroalimentare, cerinta disperata pentru reducerea costurilor cu energia electrica

Facebook
Twitter

Scumpirile din ultima perioada ii afecteaza semnificativ pe vanzatorii din pietele agroalimentare, care sunt in cautarea de solutii cat mai eficiente pentru a reduce costurile.

Cresterea costurilor poate genera, in cascada, si o crestere a preturilor produselor comercializate. Unele piete din tara au anuntat deja posibilitatea ca tarifele pentru toate serviciile din piete sa se majoreze.

Pietele agroalimentare organizate in societati comerciale (intreprinderi publice), cu actionar majoritar UAT-ul, nu beneficiaza de plafonarea pretului energiei electrice, iar unele dintre ele deja au primit facturi crescute chiar si cu pana la 300%.

In acest context, reprezentantii legali ai pietelor agroalimentare din Romania au participat saptamana trecuta la Adunarea Generala a membrilor care a avut loc in Brasov.

Citeste si: Ministerul Agriculturii solicita decontarea a peste 250 de milioane de euro de la UE

Principalul subiect de pe ordinea de zi a fost identificarea unor solutii pentru reducerea costurilor cu energia si cresterea eficientei energetice, astfel incat producatorii agricoli si operatorii economici care isi desfasoara activitatea in pietele agroalimentare sa nu fie nevoiti sa plateasca mai mult si astfel sa creasca pretul produselor agroalimentare.

_„Pietele agroalimentare deservesc populatia avand ca scop prestarea unor servicii publice in folosul direct sau indirect al cetatenilor, iar facturarea energiei electrice la tarifele de pe piata libera, fara a beneficia de o plafonare a acestora, va conduce la majorarea tarifelor prestate de aceste intreprinderi publice, fapt ce va genera, in cascada, cresterea preturilor produselor comercializate sau a serviciilor prestate populatiei”, _a transmis Teodor Ioan Birt, Presedinte AAPR (Asociatia Administratorilor Pietelor din Romania).

Pietele pot trece la iluminiarea folosind tehnologie LED si solicita sprijin pentru plafonarea pretului la energie electrica.

Reprezentantii pietelor intentioneaza sa analizeze mai multe posibilitati de reducere a consumului, de utilizare rationala a utilajelor consumatoare de energie electrica din pietele agroalimentare si de trecerea la utilizarea de tehnologie LED, eficienta energetic si superior calitativa din punct de vedere al luminozitatii. De asemenea, se va solicita in continuare sprijin pentru reglementarea plafonarii pretului energiei electrice si pentru alocarea de fonduri necesare pentru reducerea consumului energiei in viitor.

Administratorii pietelor agroalimentare spera ca prin trecerea la iluminiarea bazata pe tehnologie LED sa poata realiza economii de consum de pana la 15%.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE