Legea irigatiilor se modifica. Fermierii isi vor putea scadea costurile cu energia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anuntat o modificare a legii irigatiilor, pentru a permite crearea de sisteme locale si microsisteme de irigat, la ferme.

In acest fel, fermierii si-ar putea reduce costurile cu energia necesara pentru irigare.

Chesnoiu a punctat ca vor fi facute modificari legislative si referitor la obtinerea avizelor si documentatiilor pentru infiintarea sistemelor de irigatii locale, astfel incat fermierii vor depune o cerere de infiintare a sistemului iar ANIF va obtine toate avizele si autorizatiile necesare.

“Am initiat cu domnul deputat Florin Barbu, presedintele Comisiei pentru agricultura, o modificare a Legii 138 privind irigatiile, astfel incat sa introducem sistemele de irigatii locale, sistemele de irigatii la nivelul fermelor, astfel incat fermierii sa-si poata crea microsisteme de irigat si sa le deserveasca nevoia lor principala.

Citeste si: Ministerul Agriculturii: infrastructura de irigatii, pregatita sa functioneze in conditii optime

In normele de aplicare ale legii, vom aduce o modificare prin care ANIF se va ocupa de intreaga documentatie, fermierii vor depune doar o cerere pentru infiintarea sistemului de irigatii local, iar angajatii ANIF vor fi cei care vor obtine toate avizele de la autoritatile cu atributii in domeniu.

Totodata, prin aceasta modificare legislativa vom extinde si vom rezolva, practic, o situatie pe care fermierii o solicitau, aceea a decontarii cu pana la 50% a energiei utilizate pentru irigatii.

In momentul de fata beneficiau doar acei fermieri care aveau contracte cu ANIF de furnizare a apei.

Cautam solutii si sper sa le implementam pentru reducerea costurilor cu apa pentru irigat, pentru ca cei care au contracte cu ANIF beneficiaza de apa gratuita pana la statiile de punere sub presiune”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a mentionat ca sunt fermieri care au inceput sa irige iar umplerea canalelor pentru irigatii a inceput in luna martie.

“Primele umpleri de canale au inceput in 19 martie si am continuat dupa aceea in toata luna martie, in majoritatea zonelor in care suprafata de irigat este viabila, vorbim de 1,3 milioane de hectare.

Sunt deja contracte incheiate intre fermieri si ANIF si se poate iriga. Deja am vazut ca multi fermieri au aplicat irigari”, a spus Chesnoiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE