ANSVSA: o noua metoda pentru combaterea alimentelor cu pesticide

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA, in contextul cresterii gradului de protectie a sanatatii consumatorilor si acela de a contribui la securitatea alimentara alimentelor, are ca prioritate elaborarea unei strategii multianuale, care sa asigure, prin elaborarea de programe, o eficientizare a activitatilor, intr-un cadru coordonat.

In acest sens, a fost demarata elaborarea unei asemenea strategii, care se realizeaza prin revizuirea si actualizarea Strategiei de crestere a performantelor si eficientizare a activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor din Romania, aprobata prin Ordinul presedintelui ANSVSA, care include masuri de implementare a recomandarilor formulate prin raportul de audit cu tema „Performanta activitatilor din domeniul sanatatii si bunastarii animalelor, a hranei pentru animale, a sigurantei alimentelor, precum si a activitatilor de control oficial” pentru perioada 2015 – 2020, desfasurat de Curtea de Conturi a Romaniei in anul 2021.

Strategia va include printre altele:

  • Eficientizarea activitatii de planificare strategica si implementarea in teritoriu a programelor strategice atat in domeniul sanatatii animalelor, cat si in cel al igienei si sanatatii publice;
  • Prioritatea pentru serviciile sanitare veterinare din Romania o reprezinta declararea indemnitatii pentru bolile majore (ex. Pesta porcina africana, gripa aviara), precum si siguranta alimentelor;
  • Consolidarea continua a capacitatii si a dezvoltarii institutionale la nivel central si teritorial;
  • Digitalizarea activitatilor specifice atat la nivel central, cat si teritorial;
  • Utilizarea eficienta si eficace a fondurilor publice si atragerea de fonduri europene, prioritar fiind domeniile de activitate, acolo unde, in prezent, se inregistreaza deficiente. Cresterea capacitatii de reactie si capacitatilor analitice de la nivel judetean este o prioritate;
  • Imbunatatirea modului de colaborare interinstitutionala in domeniul sigurantei alimentelor si al controlului oficial, atat la nivel central, cat si judetean si, in special, cu acele institutii cu rol in combaterea bolilor.

Citeste si: Meteo ANM: vremea se incalzeste in toata tara. Care sunt sansele de precipitatii?

Strategia de finantare, asa cum aceasta a mai fost deja explicitata in comunicatele anterioare, va include atat programul de supraveghere a bolilor la animale – prin achizitia de linii ELISA (pentru stabilirea unui diagnostic in cazul unor boli la animale precum leucoza bovina, bluetongue, EST, bruceloza, pesta porcina clasica, pesta porcina africana etc.), autoclave si hote (utilizate pentru sterilizarea, respectiv decontaminarea materialelor de laborator), cat si programul de supraveghere in domeniul produselor medicinal veterinare.

Ca urmare a solicitarilor din teritoriu, s-a decis ca aceste echipamente sa fie achizitionate pentru 24 de judete (Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Botosani, Braila, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Galati, Hunedoara, Harghita, Iasi, Mehedinti, Maramures, Mures, Neamt, Sibiu, Tulcea, Teleorman, Valcea, Vaslui, Vrancea).

Una dintre actiunile intreprinse deja de ANSVSA este investirea a peste 5 milioane de euro in scopul achizitionarii unor echipamente menite sa mareasca capacitatea analitica, in privinta determinarii reziduurilor de pesticide din probe de produse alimentare de origine nonanimala (fructe si legume), prelevate in cadrul controalelor oficiale.

Astfel, se vor dezvolta si implementa metode de analiza specifice determinarii reziduurilor de pesticide din produse alimentare, prin investitii atat in cadrul Institului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV), cat si la nivelul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Constanta,  Suceava, Bucuresti, Olt si Ialomita.

Scopul este de a consolida capacitatea analitica actuala, prin reducerea timpului de eliberare a buletinelor de analiza la 24 de ore, ceea ce va conduce la cresterea vitezei de reactie a serviciilor veterinare si, implicit, a gradului de protectie a sanatatii consumatorilor.

Aceasta strategie se elaboreaza in conformitate cu politica Guvernului si cu tendintele pe plan european si international, bazandu-se pe evaluarea, managementul si comunicarea riscului, pentru realizarea obiectivelor specifice de reglementare si control ale ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE