Noutati despre programul Tomata. Cati fermieri s-au inscris?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, peste 5.800 de legumicultori din judetul Olt s-au aratat interesati de programul de sprijin Tomata, pentru cultivarea in spatii protejate. Cei mai multi fermieri provin din localitatile Izbiceni, Scarisoara si Tia Mare, a declarat directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie.

“Perioada de inscriere in program s-a incheiat pe 1 aprilie, data pana la care au fost depuse 5.813 dosare. Cei mai multi fermieri inscrisi sunt si in acest an din Izbiceni (1.018 dosare), apoi din alte localitati din sudul judetului, din Scarisoara (826 dosare), Tia Mare (825 dosare)”, a precizat Gabriela Andronie, pentru AGERPRES.

Citeste si: Fermierii europeni aleg furaje modificate genetic pentru a inlocui porumbul din Ucraina

Pana la recoltarea tomatelor, angajatii DAJ vor face doua serii de verificari in teren, prima data fiind verificate suprafetele cultivate cu tomate, in timp ce la al doilea control, ce va avea loc cu cateva zile inainte de recoltare, se va avea in vedere evaluarea productiei, potrivit Agerpres.ro.

Totodata, prin esantion, se va verifica si daca au fost respectate normele privind tratamentele fitosanitare si in cazul in care probele prelevate din solarii vor fi neconforme, fermierii in cauza vor fi declrati neeligibili pentru acordarea sprijinului financiar.

Gabriela Andronie a precizat ca in prezent este in derulare prima serie de vizite in teren la fermieri, fiind efectuate 1.206 verificari.

Fermierii din judet inca nu au inceput recoltarea tomatelor produse in solarii, insa specialistii DAJ estimeaza ca in a doua parte a lunii aprilie vor fi recoltate si livrate pe piata primele rosii de la legumicutori din Olt.

Legumicultorii inscrisi in programul Tomata pot primi un sprijin de 3.000 de euro de beneficiar pentru o suprafata minima cultivata de 1.000 de metri patrati.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE