Ministerul Agriculturii informeaza ca infrastructura de irigatii functioneaza in parametri optimi si ca toate sistemele sunt pregatite pentru a livra o cantitate suficienta de apa pentru irigatii.
Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, la data de 22 martie 2022, suprafata potential irigabila este de 1.289.381 ha, fiind deservita de infrastructura de imbunatatiri funciare functionabila, din care 3.009 km de canale.
Pana la aceasta data au fost incheiate 768 de contracte pentru o suprafata de 681.397 ha.
„Am luat toate masurile pentru a asigura fermierilor accesul la apa pentru irigatii mai devreme fata de alti ani, avand in vedere ca peste iarna ne-am confruntat cu lipsa precipitatiilor, asadar nevoia de apa in sol este in continuare ridicata.
Citeste si: O noua solutie pentru depistarea de pesticide din alimente. ANSVSA face anuntul
Pentru a le oferi fermierilor predictibilitatea de care au nevoie, continuam sa achitam pana la 50% din costurile cu energia electrica folosita pentru irigatii.
De asemenea, lucrarile de modernizare a infrastructurii de irigatii continua, ne-am propus ca suprafata viabila pentru irigat sa creasca la doua milioane de hectare”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.
Reamintim ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin ANIF, suporta din fonduri asigurate de la bugetul de stat:
- costul apei si costul energiei electrice, in baza contractelor incheiate cu ANIF pentru asigurarea apei pentru irigatii pana la statiile de punere sub presiune si alte puncte de livrare;
- costul apei pentru irigatii, in baza contractelor incheiate cu alti furnizori;
- costul energiei electrice necesare asigurarii functionarii agregatelor sau a echipamentelor pentru irigatii, in cota de pana la 50%.
Avand in vedere masurile de sprijin aflate in derulare, MADR, prin structurile teritoriale, incurajeaza si sprijina toti fermierii sa incheie contracte, avand ca obiect livrarea apei pentru irigatii, pentru a putea asigura astfel un nivel corespunzator de umiditate a solului, care sa stimuleze cresterea productivitatii agricole.
Pot beneficia de aceste masuri fermierii – persoane fizice/persoane juridice, organizati in OUAI/FOUAI sau asociatiile agricole.
Contractele se transmit in format electronic, la adresele de e-mail ale Filialelor Teritoriale, precum si la cea a unitatii centrale a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, adrese pe care le regasiti pe pagina https://www.anif.ro/contact.
In cazul fermierilor care nu au posibilitatea transmiterii unui e-mail/fax, acestia se pot adresa filialelor teritoriale ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, in vederea programarii pentru semnarea contractelor.