Energia din biomasa e importanta. 4 milioane de tone echivaleaza cu puterea unui reactor nuclear

Facebook
Twitter

Energia din biomasa este unul dintre lucrurile cu care pot fi inlocuiti combustibilii fosili, iar 4 milioane de tone pot echivala cu puterea generata de un reactor nuclear.

In prezent, Romania are 20-28 de milioane de tone de biomasa, a declarat, joi, Catalin Tobescu, presedintele Asociatiei Industriei Lemnului – Prolemn.

„Suntem intr-o criza energetica si in aceasta criza energetica devin importante resursele pe care le avem disponibile national, iar biomasa este una dintre aceste resurse.

Citeste si: MADR: finantare pentru zonele montane. Care este bugetul?

Stim ca avem acest concept si aceasta directiva europeana Repower EU, care inseamna ca intr-un interval de timp, mai lung sau mai scurt, avem o o directie de a renunta la combustibili fosili.

Trebuie sa punem ceva in loc, iar unul dintre lucrurile pe care le putem pune in loc este energia din biomasa. (…)

Gasim in strategia energetica a Romaniei faptul ca avem 20-28 milioane de tone de biomasa din agricultura.

Patru milioane de tone de biomasa echivaleaza cu puterea unui reactor nuclear.

Adica, Romania, in momentul asta, in biomasa iroseste puterea a catorva reactoare nucleare.

Ce nevoie de investitii avem ca sa facem si ce necesar de finantare este ca sa facem reactoare nucleare si de cat timp incercam sa le facem?”, a spus Tobescu la o dezbatere organizata de Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC).

Potrivit acestuia, energia din biomasa este extrem de importanta in balanta energetica a Romaniei, 60% din energia regenerabila tarii fiind produsa din biomasa, in timp ce eolianul si solarul reprezinta doar 10%.

Presedintele Prolemn a subliniat ca, daca ne referim la eficienta energetica, una dintre componentele despre care trebuie sa vorbim este incalzirea rezidentiala si modul in care folosim biomasa, si in special biomasa lemnoasa, si este foarte mult de optimizat si de facut pe aceasta linie.

„Stim ca resursa de lemn se foloseste intr-un mod destul de neeconomic, cu randamente energetice mici, in sobe traditionale, cu randamente de 30%.

Stim ca exista tehnologii moderne, cogenerare, in care putem obtine energie termica si electrica in acelasi timp, sau centrale pe gazeificare sau peleti pentru incalzire individuala rezidentiala, care ar putea sa duca utilizare acestei biomase catre 90% ca randament.

Deci, acum folosim biomasa asta preponderent cu randamente de 30%.

Am putea sa o folosim cu randamente de 90%. Spatiul de eficienta energetica pentru biomasa lemnoasa este urias”, a explicat Tobescu.

El a mentionat ca solutii sunt foarte multe, de la a aduce aceasta biomasa catre peleti, catre centrale moderne, la a aduce biomasa pentru a face puncte termice in orase care sa inlocuiasca punctele termice pe carbune.

Si, bineinteles, a adaugat el, biomasa este o solutie si pentru cladirile noi, asa-zisele condominium-uri, unde centralele pe biomasa, pe tocatura spre exemplu, pot asigura fara probleme putere suficienta, in orice gama de putere, de la cateva sute de kilowati pana la 3, 4, 5 megavati daca este necesara o astfel de putere.

Catalin Tobescu a semnalat insa ca in momentul de fata este o presiune foarte mare pe resursa de lemn, pentru ca nu folosim foarte multe alte resurse de biomasa pe care le avem.

„Avem deseurile menajere care, din pacate, stim cu totii ca se duc pe camp sau in gropi de gunoi.

Directivele europene ne spun ca ar trebui separata fractia, care este biodegradabila si care in acest fel devine o resursa de biomasa pentru pentru energie, de fractia metalica si plastic. Este ceva foarte, foarte simplu.

In cativa ani vom fi chiar obligati sa facem asta. Stim ca avem infringementuri pe linia asta, dar oportunitatea pentru biomasa este enorma.

Dar as mai spune ceva. Fata de alte categorii de energie, care sunt mai mult sau mai putin indepartate si care necesita investitii, masa lemnoasa este disponibila astazi.

Avem in padurea Romaniei un stoc de masa lemnoasa pe picior de 2,2 miliarde metri cubi si noi vorbim de o criza de resursa de lemn si de energie, pentru ca nu reusim sa punem in piata 2-3-4 milioane de metri cubi.

Este absurd sa vorbim de criza si sa nu ne ducem catre solutii.

Solutiile sunt a pune resursa pe piata in aceasta situatie de criza, pentru ca, bineinteles, asta ne ajuta la echilibrarea balantei energetice in aceasta situatie destul de dificila”, a punctat presedintele Prolemn.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE