Ministerul Agriculturii solicita decontarea a peste 250 de milioane de euro de la UE

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, prin AFIR, a transmis o solicitare catre Comisia Europeana, prin care cere decontarea a 253 de milioane de euro. Banii reprezinta contravaloarea platilor efectuate catre fermieri, din bugetul national, in periaoda 1 iulie – 15 octombrie.

„In conformitate cu procedurile de lucru stabilitate la nivelul Comisiei Europene, AFIR a incarcat declaratia de cheltuieli direct in sistemul informatic utilizat pentru schimbul de date intre statele membre si Comisia Europeana, urmand ca, dupa verificarea sumelor cuprinse in declaratia de cheltuieli, Comisia sa ramburseze Romaniei, in termen de maximum 45 de zile, fondurile europene alocate pentru agricultura si dezvoltare rurala”, a declarat George Chirita, directorul general al AFIR.

Citeste si: INS: zaharul si uleiul, in topul scumpirilor anului 2022

Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, declaratia de cheltuieli transmisa prin intermediul AFIR reprezinta totalul platilor efectuate de Agentie in perioada de referinta (1 iulie – 15 octombrie 2022) catre beneficiarii proiectelor de investitii finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI), respectiv suma de 244 de milioane de euro.

De asemenea, declaratia de cheltuieli trimestriala cuprinde platile directe si compensatorii aferente masurilor de mediu si clima delegate catre Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA), in valoare de 9,2 milioane de euro.

Pana la aceasta data, Comisia Europeana a rambursat Romaniei peste 7,35 de miliarde de euro pentru decontarea investitiilor realizate in agricultura, pentru dezvoltarea durabila a mediului rural si pentru plati directe si compensatorii prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020, inclusiv Tranzitia 2021 – 2022.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE