Ministerul Agriculturii a lansat vineri „Caravana Cunoasterii”, o actiune de prezentare a Planului National Strategic 2023-2027.
“Iata ca astazi pornim Caravana Cunoasterii PNS, ce este o caravana a lucrului in teren, un drum pe care il continuam si il vom desfasura in toata tara, pe o dinamica a comunicarii umane, pentru ca Planul National Strategic sa fie cunoscut in detaliu de catre toti cei interesati a-l aplica.
Avem la dispozitie 15,8 miliarde de euro care trebuie sa ajunga la fermieri si ne asiguram ca vor ajunge. Am stabilit un calendar al intalnirilor cu fermierii, pentru ca toti cei interesati sa se familiarizeze din timp cu planul de actiune, astfel incat sa aducem in agricultura tarii si in satul romanesc toate sumele disponibile”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la conferinta desfasurata vineri la Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti.
Citeste si: Ministrul Daea, despre Programul pentru Acvacultura si Pescuit: este unul extrem de important
Oficialul MADR a prezentat celor peste 250 de participanti noutatile introduse de PNS 2023-2027, respectiv mutarea accentului de la conformitate catre rezultate si performanta, cresterea ambitiilor in materie de mediu si clima si bunastarea animalelor, un grad ridicat de flexibilitate in stabilirea regulilor detaliate de eligibilitate si selectie, extinderea sectoarelor pentru care se acorda finantare din PNS: bunastarea la taurine, irigatii in sisteme locale, investitii in perdele de protectie etc.
Potrivit sursei citate, sectoare deosebit de importante precum irigatiile, depozitarea si procesarea vor beneficia de fonduri consistente prin interventiile PNS din Pilonul II.
Conferinta a fost organizata in cadrul campaniei “Caravana Cunoasterii” de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala, actiune coordonata pentru aducerea la cunostinta partenerilor implicati in derularea PNS si a institutiilor din coordonarea MADR a prioritatilor si oportunitatilor de finantare aferente perioadei 2023-2027, in vederea diseminarii pe scara larga a informatiilor specifice legate de accesarea fondurilor europene.
La conferinta au participat functionari din cadrul institutiilor din subordinea MADR, respectiv ai APIA, AFIR, ANF, ANZ, ISTIS, Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor, iar prin sistem videoconferinta au fost prezenti reprezentantii statiunilor de cercetare-dezvoltare din agricultura din intreaga tara.
In cadrul actiunii “Caravana Cunoasterii”, MADR va organiza Conferinte nationale si regionale, astfel incat fermierilor din tara sa le fie aduse la cunostinta informatiile cuprinse in PNS si sumele pe care le au la dispozitie pentru a le investi in agricultura si dezvoltare rurala.
Fermierii romani si agricultura romaneasca vor beneficia de 15,83 miliarde de euro prin Planul National Strategic 2023-2027, care a fost aprobat miercuri de Comisia Europeana, din care 9,78 de miliarde de euro sunt pe Pilonul I – Plati directe si interventii sectoriale, iar 5,87 miliarde de euro pe Pilonul II – Dezvoltare rurala.
“PNS 2023-2027 prevede 89 de interventii, incluzand 51 de interventii prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si 38 de interventii prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR).
Mutarea accentului de la conformitate catre rezultate si performanta, cresterea ambitiilor in materie de mediu, cu conditionalitati multe, dar si cu bani pusi in dreptul acestor conditionalitati, care sa poata sa-i sustina pe fermieri, in asa fel incat ei sa isi realizeze ceea ce este obligatoriu de facut pentru a beneficia de fonduri europene si de cele nationale”, a transmis miercuri Petre Daea.
PNS 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finantate atat din FEGA (platile directe si interventii sectoriale – masuri pentru sustinerea pietei), cat si din FEADR (politica de dezvoltare rurala).
Planul National Strategic 2023-2027 (PNS) este un document care contine 1.900 de pagini.