Ministrul Daea, despre Programul pentru Acvacultura si Pescuit: este unul extrem de important

Facebook
Twitter

Programul pentru Acvacultura si Pescuit este unul deosebit de important pentru Romania. Tara noastra beneficiaza de o suma totala de 232 milioane de euro, a anuntat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Este un program extrem de important stiindu-se ca avem acvacultura in Romania, stiindu-se ca avem iesire la mare si ca avem un interes in acest domeniu si acest interes trebuie sustinut de catre MADR prin politica in domeniu avand sprijinul Autoritatii de Management si a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA).

Pe acest program avem 232 de milioane de euro, cu doua componente, 70% din fonduri europene – 162,4 milioane euro si 30% din bugetul national, respectiv 69,5 milioane de euro. (…)

Din nefericire, in acest domeniu, lucrurile nu sunt in regula dat fiind faptul ca avem o serie intreaga de turbulente legate de factori externi si nu de activitatea pur si simplu din acvacultura.

Citeste si: Noutati de la APIA. Plati de 62 de milioane de euro

Iar aici, cu siguranta, energia institutionala trebuie sa primeasca sprijinul cuvenit si de la alte institutii ale statului, iar de la Ministerul Mediului am aceasta siguranta ca impreuna vom reusi sa facem ceea ce este necesar in domeniu”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Implementarea Programului pentru Acvacultura si Pescuit va contribui la dezvoltarea unui pescuit comercial durabil marin si in apele interioare, la dezvoltarea unei acvacultura durabile si competitive, care sa foloseasca eficient resursele disponibile, la organizarea pietei pescaresti, inclusiv consolidarea organizatiilor pescaresti si sprijinirea lantului scurt de comercializare precum si la dezvoltarea zonelor pescaresti, punand in valoarea oportunitatile oferite de economia albastra durabila.

Potrivit MADR, axa prioritara care beneficiaza de cea mai mare alocare financiara, respectiv de 108,4 milioane de euro, este dedicata promovarii activitatilor sustenabile de acvacultura, precum si prelucrarii si comercializarii produselor provenite din pescuit si acvacultura, contribuind astfel la securitatea alimentara in Uniunea Europeana.

Urmatoarea axa prioritara, cu o alocare financiara totala de 55,8 milioane de euro, vizeaza promovarea pescuitului durabil si a refacerii si conservarii resurselor biologice acvatice, urmata de axa prioritara dedicata facilitarii dezvoltarii unei economii albastre durabile in zonele costiere, insulare si continentale si favorizarea dezvoltarii comunitatilor care practica pescuitul si acvacultura, care va dispune de o suma in valoare de 53,9 milioane de euro.

Programul este corelat cu Pactul Verde European, cu Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, precum si cu Strategia de la ferma la consumator si incurajeaza rezilienta, tranzitia verde, tranzitia digitala si valoarea adaugata in cadrul sectorului de pescuit si acvacultura.

Programul a primit aprobarea Comisiei Europene in data de 30 noiembrie 2022.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE