Politica Agricola Comuna (PAC): Romania va primi 14,9 miliarde de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a aprobat planurile strategice ale Romaniei si Bulgariei din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Tara noastra va primi un sprijin de 14,9 miliarde de euro, in timp ce Bulgariei ii va fi acordata suma de 5,6 miliarde, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.

Din totalul bugetului UE pentru aceste doua tari, peste 5,6 miliarde de euro sunt dedicate obiectivelor climatice si de mediu si eco-schemelor, iar 436 de milioane de euro tinerilor fermieri.

Planul Romaniei vizeaza imbunatatirea mijloacelor de subzistenta si a competitivitatii fermierilor. Pe langa sprijinul in privinta veniturilor, vor fi alocati aproximativ 1,1 miliarde de euro catre investitii in ferme si unitati de procesare.

Citeste si: Sprijin pentru Strategiile de Dezvoltare Locala. Pana cand se poate depune cererea?

Romania utilizeaza 41% din bugetul de dezvoltare rurala pentru a incuraja practicile prietenoase cu mediul in zone cu o valoare naturala ridicata, pentru a proteja biodiversitatea.

Astfel de practici ar urma sa fie folosite pe aproximativ 611.000 hectare de teren.

Pentru a mentine atractivitatea zonelor rurale din Romania, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de munca in aceste domenii, fiind acordata finantare companiilor si sectorului infrastructurii.

In septembrie, Comisia Europeana a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru sapte tari: Danemarca, Finlanda, Franta, Irlanda, Polonia, Portugalia si Spania, un pas important pentru punerea in aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023.

Noua PAC este conceputa pentru a contura tranzitia catre un sector agricol european sustenabil, rezilient si modern.

In cadrul politicii reformate, finantarea va fi distribuita mai echitabil fermelor familiale mici si mijlocii, precum si tinerilor fermieri.

In plus, fermierii vor fi sprijiniti sa adopte noi inovatii, de la agricultura de precizie la metodele de productie agroecologice.

Prin sprijinirea unor actiuni concrete in aceste domenii si in altele, noua PAC poate fi piatra de temelie a securitatii alimentare si a comunitatilor agricole din Uniunea Europeana.

Noua PAC include un mod de lucru mai eficient si mai eficace. Statele membre vor pune in aplicare planurile strategice nationale PAC, combinand finantarea sprijinului pentru venit, a dezvoltarii rurale si a masurilor de piata.

La elaborarea propriului plan strategic PAC, fiecare stat membru a ales dintr-o gama larga de interventii la nivelul UE, adaptandu-le si directionandu-le pentru a raspunde nevoilor sale specifice si conditiilor locale.

PAC va beneficia de finantare in valoare de 270 de miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE