Intretinerea unei centrale pe peleti nu este dificila daca acorzi atentie urmatoarelor aspecte

Facebook
Twitter

Centralele pe peleti reprezinta o metoda excelenta de incalzire a apei pentru menaj si a locuintei, in zonele in care racordurile la gaze sunt mai dificile sau daca din anumite motive se doreste o astfel de centrala.

Persoanele care utilizeaza deja centrale pe peleti sustin ca sunt economice si au un randament foarte bun. Totusi, pentru a te bucura de toate avantajele unei centrale pe peleti, este nevoie sa o intretii corespunzator.

Citeste in continuare si afla care sunt aspectele ce trebuie verificate cand vine vorba despre centrale pe peleti. 

Alege peleti calitativi 

La prima vedere, peletii calitativi sunt mai scumpi si poate vei spune ca nu doresti sa investesti atat de mult. Insa, daca iei in calcul toate avantajele oferite de folosirea unor peleti de brad spre exemplu, iti vei da seama ca merita sa platesti in plus. Vei evita excesul de fum si de cenusa si alte aspecte neplacute derivate din utilizarea unor peleti necalitativi. 

Verifica praful si cenusa rezultate 

Praful si cenusa rezultate in urma arderii peletilor iti vor oferi indicii importante despre calitatea peletilor si starea centralei.

Stiai ca daca utilizezi peleti necalitativi, arderea acestora poate afecta functionarea centralei? De aceea, este important sa alegi intotdeauna nu doar peletii corespunzatori tipului de centrala pe care o detii, ci si peleti calitativi.

Un alt indiciu evident despre calitatea peletilor este praful ce ramane in sacul in care au fost depozitati. Peletii de calitate nu se vor sfarama. 

Curata centrala cat de des este nevoie 

Pentru a mentine centrala in stare cat mai buna, evitand astfel defectiunile si de asemenea pentru a-ti asigura un grad sporit de caldura cu o cantitate mai mica de peleti, este important sa cureti centrala. Macar o data pe saptamana sterge funinginea, aduna rumegusul si cenusa.

Poti utiliza un set special conceput pentru curatarea centralei, care nu este scump deloc si care te va ajuta sa economisesti timp pretios, avand in acelasi timp grija de centrala ta. 

Programeaza inspectarea centralei in fiecare an 

Dupa cum probabil stii si tu, este mai bine sa previi problemele decat sa le rezolvi, indiferent despre ce este vorba. Acest concept se aplica si centralelor pe peleti: este mai bine sa le inspectezi la timp decat sa le repari, mai ales ca multe defectiuni pot fi detectate din prima faza.

Astfel, este necesar sa programezi verificarea centralei pe peleti o data pe an, de preferat in aceeasi perioada a anului.

Apeleaza numai la specialisti autorizati, care stiu exact ce presupune o astfel de verificare si care pot rezolva pe loc problemele, indiferent de natura acestora. Persoana care va face verificarea va inspecta cu atentie urmatoarele elemente: 

  • starea cosului de fum;
  • starea cablurilor si a intrerupatoarelor;
  • starea comutatoarelor de presiune;
  • functionarea senzorilor de vid si presiune;
  • combustia. 

Specialistul va inspecta cu atentie intreaga centrala, in special camera de ardere si peretii, iar daca va constata ca este o cantitate prea mare de funingine si daca este nevoie de o curatare ca la carte, iti va recomanda o echipa. 

De asemenea, este importanta si verificarea lubrifierii pieselor in miscare. Daca acestea se blocheaza sau functioneaza greoi, se pot deteriora si pot strica si alte componente. Este bine sa inlocuiesti la timp piesele deteriorate, pentru a evita defectarea intregii centrale. 

De regula, verificarea se va realiza inainte de sezonul rece, pentru a nu avea surprize neplacute exact in momentul in care este nevoie de caldura. Un specialist te va ajuta sa nu mai ai grija centralei pe peleti. 

Asadar, daca ai o centrala pe peleti, urmeaza sfaturile prezentate mai sus pentru a te bucura cat mai mult de aceasta si pentru a nu cheltui sume importante pe reparatii. 

 

Sursa foto: Shutterstock 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE