Idei de afaceri: usturoiul romanesc, cultura profitabila a unui mic fermier din Buzau

Facebook
Twitter

Usturoiul romanesc, sufocat de importurile masive, poate fi inca o cultura profitabila. O dovedeste un tanar din Buzau care, in urma cu patru ani, a decis sa nu mai lucreze in strainatate, ci sa isi puna pe picioare propria afacere agricola in Romania.

„Am inceput acum patru ani sa cultiv usturoi, mai ales ca aceasta cultura este specifica zonei noastre, aici in localitatea Stiubeiu. Mi-am deschis si un magazin alimentar si am zis sa facem ceva in domeniul agricol. Aveam si niste pamant si nu am vrut sa-l las in arenda, ci sa il lucrez. Suprafata cultivata cu usturoi e pana intr-un hectar in prezent”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marius Lucian Cazan, producator de ustoroi romanesc.

Soiul de usturoi pe care tanarul buzoian il foloseste este „Alb romanesc”, acesta fiind putin pretentios, insa cu o aroma deosebita.

„Important este sa nu plantezi usturoiul de mai multe ori pe acelasi loc, pentru ca in acest mod iti pot aparea multi daunatori care sunt greu de tratat. Eu recomand sa se realizeze o rotatie a culturilor la minim 3 ani. Pot fi si 2, dar este mai riscant. In acest fel nu ar trebui sa apara daunatori, in afara de niste viermi rosii care sunt specifici ustoroiului, plus mana”, ne-a explicat cultivatorul.

Fermierul spune de asemenea ca la o cultura de usturoi sunt necesare cateva interventii minime cu stropiri, pentru a te asigura ca daunatorii nu se extind in plantatie.

„Nu tratam decat unde e strict necesar. Daca e nevoie de un tratament cu erbicid se aplica pentru ca altfel e foarte greu de combatut buruiana. Daca se extinde un daunator, risti sa pierzi toata cultura. Oricum, noi intervenim si manual pentru eliminarea buruienilor”, ne-a mai spus Marius Lucian Cazan.

In ceea ce priveste productia, tanarul buzoian sustine ca in ultimii doi ani a obtinut productii de usturoi foarte bune, chiar si in conditiile in care nu are sistem de irigatie.

„Acum 2-3 ani am avut niste experiente mai putin placute, in principal din cauza lipsei precipitatiilor. Insa, anul trecut si anul acesta pot spune ca au fost niste ani cu recolte bune. Am ajuns la circa 5-6 tone la hectar”, ne-a spus fermierul.

Valorificarea usturoiului este realizata mai mult pe internet, producatorul buzoian trimitand prin curier aproape in toata tara, mai ales in zonele in care usturoiul romanesc nu se gaseste mai deloc.

„La capitolul vanzare, pagina mea de Facebook – Usturoi de Buzau m-a ajutat foarte mult. Sunt contactat atat de comercianti, precum si de persoane fizice. Livram si prin curier. Sunt unele zone in tara unde nu se gaseste aproape deloc usturoi romanesc, doar cel spaniol, chinezesc. Omul vrea sa cumpere dar nu are. Eu il vand cu 12 lei/kg. In acesti 4 ani pot spune ca nu am ramas cu marfa nevanduta”, spune Marius Lucian Cazan.

Intrebat ce sfaturi ar putea oferi unui fermier care ar dori sa infiinteze o cultura de usturoi, producatorul din Buzau spune ca important este sa se inceapa cu o suprafata mica de pamant.

usturoi

„Cel mai important e sa-si cumpere samanta din timp. Primavara e ceva mai scumpa, iar investitia ar fi prea mare pentru a mai fi rentabila. De asemenea, e bine sa inceapa cu o suprafata mica, sa vada cum functioneaza cultura, ce valorificare exista in zona unde se afla. Pentru 1.000 de mp iar trebui cam circa 80 kg de usturoi de samanta”, explica producatorul.

Pentru viitor, Marius Lucian Cazan isi doreste sa infiinteze, alaturi de alti cultivatori, o asociatie a producatorilor de usturoi, pentru a incheia mai usor contracte cu marile lanturi de magazine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE