Ministrul Agriculturii despre plata subventiilor APIA: „suntem pe primul loc in Uniunea Europeana”

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent, in cadrul unei emisiuni de televiziune, ca Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste decontul banilor de la Comisia Europeana.

„Am dat fermierilor subventii de 2,23 de miliarde de euro. In prezent suntem pe primul loc in Uniunea Europeana si este prima data cand se intampla acest lucru. Din decontul de 1,8 miliarde de euro, de la Uniunea Europeana, pentru cele 28 de state membre, Romania primeste 402 milioane de euro. Asta inseamna ca tara noastra se afla inaintea Poloniei, care primeste circa 344 de milioane de euro, inaintea Spaniei, care primeste circa 260 de milioane de euro si inaintea Italiei care primeste aproximativ 180 de milioane de euro”, a declarat Petre Daea, la postul Antena 3.

In ceea ce priveste Campania 2017, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a informat recent ca pana la 26 aprilie au fost depuse in cadrul Campaniei de primire a cererilor unice de plata in anul 2017, un numar de 601.172 cereri pentru o suprafata de 3.462.500,35 hectare.

APIA reaminteste ca in conformitate cu art. 1 lit. a) din Ordinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nr. 18/03.02.2017 privind stabilirea modalitatii de coordonare a implementarii schemelor de plati directe si a Ajutoarelor Nationale Tranzitorii care se aplica in agricultura, la nivelul MADR si al APIA, cererile unice de plata aferente Campaniei 2017 se depun la sediile APIA judetene/locale, in intervalul 1 martie – 15 mai 2017.

APIA adreseaza rugamintea potentialiilor beneficiari ai sprijinului financiar sa respecte programarile realizate de institutia noastra, iar cei care nu au reusit sa se prezinte la data programata sa contacteze Centrul judetean/local APIA.

Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

APIA si Directiile Agricole Judetene depun eforturi ca toti fermierii eligibili sa isi poata depune cererile unica de plata in termenul limita.

In acest sens, specialistii din cadrul Directiilor Agricole Judetene comunica in permanenta cu fermierii si cu unitatile administrativ teritoriale, fiind repartizati pe localitati, iar acolo unde identifica beneficiari care se afla in imposibilitatea de a ajunge la centrele APIA, vor pune la dispozitie transport pentru a depune cererile si vor acorda suport tehnic pentru completarea acestora, respectandu-se astfel termenul limita de 15 mai 2017, se arata intr-un comunicat al APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE