Curtea de Conturi Europeana, ingrijorare ca fermierii utilizeaza apa in mod excesiv: agricultorii beneficiaza de prea multe derogari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Politicile actuale ale UE nu pot garanta ca fermierii europeni folosesc apa intr-un mod sustenabil, iar derogarile pe care acestia le primesc poate preveni o buna aprovizionare cu apa pentru populatie, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi Europene.

Impactul agriculturii asupra resurselor de apa este unul major si incontestabil, dar fermierii beneficiaza de prea multe derogari de la politica UE in domeniul apei, acestea impiedicand eforturile de a asigura o buna utilizare a apei. In plus, politica agricola a UE promoveaza si sprijina, de prea multe ori, mai degraba o utilizare mai intensa decat una mai eficienta a apei, spun auditorii europeni.

Fermierii sunt mari consumatori de apa dulce: agriculturii ii corespunde un sfert din totalul captarilor de apa din UE. Activitatea agricola are impact atat asupra calitatii apei (de exemplu, poluarea cauzata de ingrasaminte sau de pesticide), cat si asupra cantitatii de apa.

Actuala abordare a UE in ceea ce priveste gospodarirea apelor isi are originea in Directiva-cadru privind apa din 2000, care a introdus politici legate de utilizarea sustenabila a apei. Aceasta directiva a stabilit obiectivul de a se atinge o stare cantitativa buna pentru toate corpurile de apa de pe intreg teritoriul UE. Politica agricola comuna (PAC) joaca, la randul ei, un rol important pentru sustenabilitatea apei.

Ea ofera instrumente care pot ajuta la reducerea presiunilor exercitate asupra resurselor de apa, de exemplu conditionarea platilor de utilizarea unor practici mai “verzi” si finantarea unor infrastructuri de irigatii mai eficiente.

“Apa este o resursa limitata si viitorul agriculturii in UE depinde in mare masura de cat de eficient si de sustenabil o utilizeaza fermierii”, a declarat Joelle Elvinger, membra Curtii responsabila de raport. “Cu toate acestea, pana in prezent, politicile UE nu au contribuit suficient la reducerea impactului agriculturii asupra resurselor de apa”, a a spus ea.

Directiva-cadru privind apa prevede masuri de protectie impotriva utilizarii nesustenabile a apei, dar statele membre acorda numeroase derogari pentru agricultura, permitand captarea apei.

“Curtea a constatat ca aceste derogari le sunt acordate cu generozitate fermierilor, inclusiv in regiuni afectate de stres hidric. In acelasi timp, unele autoritati nationale aplica rareori sanctiuni pentru cazurile de utilizare ilegala a apei pe care le depisteaza. Directiva-cadru privind apa impune, de asemenea, statelor membre sa adopte principiul “poluatorul plateste”, dar tariful pentru apa ramane semnificativ mai scazut daca aceasta este utilizata pentru agricultura si multe state membre nu recupereaza costurile pentru serviciile legate de utilizarea apei in agricultura, asa cum procedeaza in alte sectoare. Curtea atrage atentia ca, de multe ori,
fermierii nu sunt facturati in functie de volumul efectiv de apa pe care il utilizeaza”, se arata in raport.

In cadrul PAC, ajutorul pe care UE il acorda fermierilor nu este conditionat, in cea mai mare parte a cazurilor, de respectarea unor obligatii care incurajeaza utilizarea eficienta a apei. Unele plati sprijina culturi care necesita cantitati mari de apa, cum ar fi orezul, fructele cu coaja lemnoasa, fructele si legumele, fara restrictii geografice, ceea ce inseamna ca ele sunt acordate si pentru
cultivarea de astfel de culturi in zone afectate de stres hidric. Iar mecanismul de ecoconditionalitate din cadrul PAC (si anume, platile conditionate de respectarea anumitor obligatii de mediu) are doar un efect neglijabil, remarca auditorii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE