Inca un produs romanesc primeste recunoastere europeana. Cu ce beneficii vine acest statut?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat, la data de 29 septembrie 2021, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 1723/2021 al Comisiei din 22 septembrie 2021 de inregistrare a unei denumiri in Registrul specialitatilor traditionale garantate, „Salata traditionala cu icre de crap” – STG.

Pe langa cele 9 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicatie Geografica Protejata), Salam de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Novac afumat din Tara Barsei (Indicatie Geografica Protejata), Scrumbie afumata de Dunare (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Carnati de Plescoi (Indicatie Geografica Protejata), Cascaval de Saveni (Indicatie Geografica Protejata), Salata cu icre de stiuca de Tulcea (Indicatie Geografica Protejata) si Telemea de Ibanesti (Denumire de Origine Protejata), se alatura cel de al 10-lea, Salata traditionala cu icre de crap (Specialitate Traditionala Garantata).

In prezent, Romania mai are un alt produs care este in etapa de opozitie europeana, in vederea inregistrarii si dobandirii Indicatiei Geografice Protejate, respectiv Placinta dobrogeana.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Denumirea produsului „Salata traditionala cu icre de crap”  a dobandit protectia pe sistemul de calitate Specialitate Traditionala Garantata (STG) in baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare, fiind o reteta traditionala, transmisa de la o generatie la alta de peste 30 de ani.

Produsul „Salata traditionala cu icre de crap – STG” este o crema omogena, la obtinerea careia se folosesc urmatoarele ingrediente traditionale: icre de crap, mix de icre de peste de apa dulce, ulei de floarea-soarelui, apa carbogazificata, zeama de lamaie, sare.

Salata traditionala cu icre de crap – STG este realizata in doua variante: cu sau fara ceapa fiarta. Icrele de crap sarate care dau  denumirea produsului „Salata traditionala cu icre de crap” sunt mentionate inca din anul 1916, in lucrarea „Pescaria si pescuitul in Romania”, de Grigore Antipa.

A doua materie prima din reteta produsului o constituie „mixul de icre de peste de apa dulce”, mentionate in aceeasi lucrare, cunoscute sub denumirea de ,,Tarama”. Rolul mixului de icre de peste de apa dulce este de a conferi consistenta produsului si de a amplifica gustul icrelor sarate de crap prin faptul ca acestea au la baza in special icre de la specii din familia Ciprinide sarate si maturate.

In vederea dobandirii protectiei europene, documentatia a fost inaintata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de catre grupul aplicant ASOCIEREA RO PESCADOR – DORIPESCO” (format din operatorii economici (procesatori): DELTAICA SEAFOOD SRL si DORIPESCO PROD SRL).

Grupul aplicant are un rol important, conferit de art. 45 din Regulamentul nr.1151/2012 conform caruia acesta trebuie sa contribuie la garantarea calitatii, reputatiei si autenticitatii produsului “Salata traditionala cu icre de crap – STG” pe piata, prin monitorizarea utilizarii comerciale a denumirii si informarea autoritatilor competente in vederea asigurarii protectiei juridice. Totodata, grupul aplicant trebuie sa desfasoare activitati de informare si promovare a produsului catre consumatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE