Chesnoiu, despre nevoia acordarii unei subventii urgente

Facebook
Twitter

Pescarii si fermierii afectati de restrictiile de transport in zona marina si Delta Dunarii trebuie sa primeasca subventii, tinand cont de conditiile dificile de acces la resursa, este de parere ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.  

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, acesta a avut marti o intrevedere cu comisarul european pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevicius, iar subiectele abordate in cadrul intalnirii au vizat impactul resimtit in sectoarele agriculturii, pescuitului si acvaculturii, in urma agresiunii militare a Rusiei impotriva Ucrainei.

Citeste si: Continua controalele specifice de Paste. Mai multi operatori din industria agroalimentara au fost amendati

„Consider ca pentru a nu afecta sustenabilitatea proiectelor contractate finantate din Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM 2014-2020) si pentru a dezvolta investitiile in sectorul pescaresc, sunt necesare masuri de sprijin precum: acordarea unor subventii pentru pescari, respectiv compensatii pentru cei care sunt afectati de restrictiile de transport din zona marina si cea a Deltei Dunarii, date fiind conditiile dificile de acces la resursa, dar si contextul politic din regiune”, a declarat ministrul roman al Agriculturii.

In cadrul discutiilor, oficialul roman a solicitat implicarea Comisiei Europene in identificarea celor mai bune masuri pentru dezvoltarea acvaculturii si pescuitului din Romania, cum ar fi: cresterea nivelului si tipurilor de fonduri europene alocate pentru dezvoltarea acvaculturii in urmatoarea perioada de programare, compensarea costurilor pentru energie si combustibili, dar si pentru furaje.

De asemenea, in ceea ce priveste flota de pescuit a Romaniei, ministrul Agriculturii a sustinut importanta echilibrului intre statele membre ale UE la nivelul bazinului Marii Negre, in special la nivelul efortului de pescuit, care trebuie sa corespunda stocurilor, dar in acelasi timp masurile adoptate sa contribuie la imbunatatirea conditiilor de trai ale comunitatilor locale a caror sursa de finantare o reprezinta in principal pescuitul.

Potrivit MADR, sprijinirea directa a activitatii de acvacultura prin subventii acordate pe unitatea de suprafata de productie si adaptarea legislatiei europene pentru mediu si biodiversitate au fost alte teme abordate in cadrul intalnirii.

Comisia Europeana a reactionat rapid fata de aceasta situatie neprevazuta si a declansat mecanismul de criza al Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit si acvacultura (FEAMPA 2021-2027), art. 26 din Reg. UE nr. 1139/2021. Astfel, prin programul destinat sectorului pescaresc aferent perioadei 2021-2027, efectele acestui conflict militar ar putea fi diminuate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE