Ministrul Chesnoiu: stocurile Romaniei, suficiente pana la urmatoarea recolta

Facebook
Twitter

Stocurile de cereale, plante tehnice si oleaginoase ale Romaniei sunt suficiente pana dupa noua recolta, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Acesta a explicat ca nu se pune problema de a se opri exporturile.

„Nu s-a pus niciodata problema sa oprim exporturile, pentru ca noi, la Ministerul Agriculturii, inca dinainte de declansarea razboiului din Ucraina am inceput sa monitorizam stocurile dat fiind faptul ca pe istoricul de export intre luna ianuarie si luna iunie erau cantitati mai mari de cereale exportate.

Inca de atunci in fiecare marti si vom continua pana la aparitia noii recolte, in fiecare zi de marti, la ora 2:00 ( 14:00 n.r.), am intalnire cu operatorii economici care fac comert cu cereale si cu procesatorii din industria de morarit si panificatie, cu cei care produc ulei de floarea soarelui sau proceseaza alte categorii de materii prime agricole.

Citeste si: APIA informeaza fermierii care isi doresc sa acceseze fonduri din PNDR

Stocurile Romaniei sunt suficiente pana dupa noua recolta atat in materie de cereale cat si de plante tehnice, oleaginoase si ma refer aici la floarea soarelui”, a precizat Adrian Chesnoiu, la briefingul sustinut la Palatul Victoria.

Pe de alta parte, el a transmis ca se afla in discutii permanente cu procesatorii, astfel incat pe pachetul de 200 de milioane de euro din sprijinul pentru Romania „sa profitam de oportunitatea care s-a ivit prin contextul actual de a procesa o cantitate mai mare din surplusul realizat de materie prima”.

„Va dau un exemplu. Romania intr-un an agricol bun cum a fost 2021 a produs 3 milioane de tone de seminte de floarea soarelui.

Necesarul nostru de consum raportat la uleiul de floarea soarelui rafinat si consumat in Romania se asigura din procesarea a 1,2 milioane de tone de seminte de floarea soarelui, restul cantitatii se proceseaza si se exporta ca ulei brut sau rafinat.

De cealalta parte, o alta cantitate se proceseaza in tara prin conditionare si pregatirea semintelor pentru campania de insamantare a anului viitor.

Ramanem dupa acoperirea intregului necesar de consum cu aproximativ un milion de tone de seminte de floarea soarelui.

Este o oportunitate pentru Romania sa crestem capacitatea de procesare, sa punem in legatura directa fermierul roman cu procesatorul, astfel incat prin integrare in procesare sa dam valoare adaugata materiilor prime obtinute in agricultura Romaniei.

Si lucrul acesta il vom face in perioada imediat urmatoare.

Lucram la schema la ajutor de stat, va fi notificata si intram cu pachetul de sprijin pentru fermieri si procesatori pentru stimularea procesarii in Romania”, a adaugat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE