Idei de afaceri: Lavanda, cultura pe care mizeaza tot mai multi fermieri cu suprafete mici de teren

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai populare idei de afaceri pentru fermierii cu suprafete mici este cultura de lavanda, aceasta fiind deseori aleasa de agricultori datorita versatilitatii sale ridicate in privinta adaptarii. Un exemplu in acest sens l-am intalnit si in judetul Vrancea, acolo unde o tanara in varsta de 29 ani si-a implinit visul de a avea propria sa cultura de „aur mov”, reusind sa planteze anul acesta primele 650 de fire de lavanda. Chiar daca este la inceput, Monica Badiu stie deja foarte clar ceea ce vrea sa realizeze: o extindere a suprafetei cultivate pana la circa 3 hectare, precum si dezvoltarea unui mic sat turistic, langa plantatia de lavanda.

„Acum sapte ani am vazut pentru prima data, in Bulgaria, campuri de lavanda. A fost o experienta deosebita si pot spune ca din acel moment mi-am dat seama ca imi doresc sa am asa ceva. Am inceput sa ma documentez, devenisem entuziasmata destul de mult si chiar imi facem planuri sa ma mut complet la tara. Parintii mei insa m-au ajutat sa abordez lucrurile putin diferit si sa ma dezvolt in etape. Asa am primit ajutorul bunicilor mei, de la ei am avut si prima suprafata de teren pentru cultura. Astfel, am sadit primele 650 de plante, cu butasi cumparati din Bulgaria”, ne-a povestit Monica Badiu.

Soiul de lavanda cultivat de Monica Badiu se numeste „Lavandula Angustifolia Sevastopolis” si este apreciat in industria de extragere a uleiului esential, insa se poate utiliza la fel de bine si de agricultorii care doresc mai degraba sa realizeze decoratiuni sau diverse produse cosmetice.

Pentru a se dezvolta armonios, o cultura de lavanda are in primul rand nevoie de un sol cu un pH neutru, situat intre 6,5 – 7,5, precum si de o expunere cat mai mare la soare. De asemenea, important de stiut este ca lavanda valorifica cel mai bine terenurile calcaroase si nisipurile de natura calcaroasa usor inclinate (aproximativ 15 grade), bine drenate. Pe de alta parte, trebuie evitate solurile foarte nisipoase, solurile grele, lutoase, reci si umede.

lavanda-3

Pregatirea terenului in vederea infiintarii unei plantatii de lavanda presupune: desfundarea terenului la 40-50 cm adancime si incorporarea cu gunoi de grajd. Apoi, cu 2-3 saptamani inainte de plantare se face o aratura de 20-22 cm cu incorporare ingrasamant din fosfor si potasiu. Pana la plantarea propriu-zisa, solul se mentine curat de buruieni prin lucrarea cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti, in cazul in care lucrarile se fac mecanizat.

Chiar daca a intampinat o primavara rece si ploioasa, cultura infiintata de Monica Badiu s-a dezvoltat armonios in lunile de vara, schema de plantare folosita fiind de 1 m intre randuri si 0,5 m intre plante.

„La fiecare trei saptamani ma duceam sa vad cum se dezvolta. Mi-a fost putin teama in primele luni, deoarece vedeam ca nu se aclimatizasera foarte bine. Cu toate acestea, am fost foarte suprinsa in lunie de vara, in iunie mai exact, cand am descoperit un camp mov. Plantele se ramnificasera puternic, deja buchetul floral era destul de moare si miroasea divin. Nu am prins-o in cel mai bun moment, am recoltat-o putin uscata, insa chiar si asa am realizat 150 de buchete, pe care jumatate dintre ele le-am vandut. Cealalta jumatate am pus-o la uscat, deoarece vreau sa fac saculeti, marturii si diverse alte decoratiuni”, ne-a mai spus Monica Badiu.

Pentru a ne asigura ca plantele vor produce flori si tot mai multe tije florale este important sa tundem aceasta chiar din primul an. Toaletarea plantei, dupa prima recolta, in iunie, este foarte importanta. Mai mult decat atat, Monica Badiu si-a propus sa nu foloseasca substante chimice pentru ingijirea plantatiei, deoarece din 2018 ar dori sa demareze procesul de certificare ecologica. „In primul rand eu nu as vrea sa pun in casa un produs care a fost stropit. Cum as putea sa ii vand altei persoane?”, ne-a mai spus cultivatoarea.

lavanda-2

Pe viitor, Monica Badiu intentioneaza sa ajunga la 5.000 de plante cultivate, iar, pe langa lavanda, isi propune sa incerce si cateva culturi experimentale de plante aromatice (busuioc, cimbru, menta) si plante medicinale (galbenele, codiţa şoricelului, chia, silur, ginko biloba). De asemenea, tanara ar dori sa acceseze si fonduri europene pentru constructia unui depozit şi a unui spaţiu de procesare.

„La anul imi doresc sa imi extind cultura, sa am cam 5.000 de plante. Ideea este sa ajung la o productie anula ca sa ma pot califica pentru centrele de recoltare. Acolo ti se cere o productie minima de o tona. Pe masura ce imi extind si eu productia, poate voi avea sansa si sa accesez fonduri europene, pentru a-mi construi un spatiu de depozitare. Pe o perioada mai mare de timp, mi-as dori sa dezvolt un mini sat de vacanta din casute construite din lut si chirpici, fiecare cu un stil arhitectural traditional romanesc, dar dintr-o zona diferita. Oamenii sa poata inchiria si in acelasi timp sa se bucure de gradina de lavanda”, ne-a povestit Monica Badiu in legatura cu planurile sale.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE