Idei de afaceri: Cum a lasat un tanar munca din strainatate pentru a infiinta o cultura de trandafiri pentru dulceata

Facebook
Twitter

Dupa ce a muncit peste hotare mai bine de 7 ani, Lucian Inta, un tanar din Reghin, a avut curajul sa porneasca la tara o afacere de familie cu trandafiri de dulceata si fructe de padure. Pasiunea pentru agricultura, precum si documentarea continua l-au ajutat sa isi stabileasca foarte clar obiectivele si sa-si investeasca eficient banii. In prezent, chiar din anul II, se bucura de productii de aproape jumatate de tona la trandafirii pentru dulceata, pe terenul mostenit de la bunici.

„Am lucrat in strainatate mai bine de 7 ani, atat in constructii, cat si in agricultura, la o ferma legumicola. Ca profesie sunt tehnician silvic. Prin urmare, nisa fructelor de padure era cea mai aproape de calificarea mea. Mi-am dorit foarte mult sa fiu aproape de familie. Inainte de a ma apuca de treaba, circa 2 ani m-am documentat cat se poate de bine. Am vrut sa fac ceva mai mult decat un hobby. Debutul l-am avut impreuna cu un asociat, Gabriel Marcu, cel mai bun prieten din copilarie. Din motive personale, el s-a retras. Insa, acum, sunt ajutat de familie si de prieteni la toate muncile”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Lucian Inta.

Pe o suprafata de 1,28 hectare, tanarul din Reghin a infiintat in toamna lui 2014 o plantatie de mur (0,4 hectare), trandafiri pentru dulceata (0,28 hectare), coacaz negru (0,2 hectare) si catina alba (0,24 hectare).

„Am dorit sa experimentez si sa vad ce cultura se preteaza cel mai bine, de aceea am pornit cu mai multe deodata. Fiind o afacere de familie, bineinteles ca la un moment dat o sa renuntam la ceva. Ne-am decis sa renuntam la cultura de catina si sa o inlocuim cu cea de coacaz negru, deoarece randamentul economic este mult mai bun, munca este relativ mai redusa si, cel mai important, se bucura de o cerere fenomenala pe piata interna si externa”, explica tanarul fermier.

Dupa doar un an de la debutul in agricultura, Lucian Inta a inceput sa puna la punct si bazele unei pepiniere pentru mur si coacaz negru. „Pentru anul acesta am avut 3.000 de butasi la coacaz negru si circa 2.000 de butasi la mur”, spune tanarul.

Desi in Romania cele mai frecvente soiuri de trandafiri de dulceata sunt cei cu tufe erecte, Lucian Inta a mizat mai degraba pe un soi catarator de origine germana, denumit Sachsengruss. Alegerea tanarului pare sa fie una foarte buna, in conditiile in care productia de petale din al doilea an va ajunge la jumatate de tona.

trandafiri

„Soiul pe care il am este altoit pe un portaltoi de maces. Partea portaltoiului ii confera rezistenta la seceta, stres termic si la boli si daunatori. Astfel, trandafirul are capacitatea sa se canalizeze pe o florificare cat mai abundenta. Ca o metafora, avem un pianist si carausul sau. Ambii fac o treaba excelenta. Gradina de trandafiri contine 1280 de butasi si este conceputa in mod superintensiv, in 15 randuri, pe biloni de agrotextil. Aceasta folie are cel putin 4 avantaje: are un efect antiburuiana, nu e necesar prasitul, doar o plivire primavara, apoi solul se pastreaza mult mai afanat, de asemenea permite infiltrarea apei in sol. Totodata, se creeaza un fel de microclimat, solul fiind mai cald cu 1,5 – 3 grade, ceea ce ii confera plantei timpurietate si un metabolism accelerat”, ne-a explicat Lucian Inta.

Tanarul fermier a achizitionat materialul saditor pentru trandafirii de dulceata de la o pepiniera din Giurgiu, pretul unui butas fiind de 6 lei. „Pentru plantatia de trandafiri am avut o investitie initiala de circa 2.500 de euro. Pe langa materialul saditor, cu acesti bani am cumparat si o linie de furtun de 900 m, o motopompa, precum si rolele de agrotextil”, spune fermierul.

Recoltarea petatelor de trandafiri se face intr-un singur moment al zilei, avand in vedere ca odata culese acestea trebuie valorificate cat mai repede. „Cea mai buna perioada de recoltare este dimineata pe roua, incepand cu ora 6-8 dimineata. Recoltam in lazi bine aerisiste si eventual in plase din rafie. Din acest moment incepe o cursa contracronometru a perisabilitatii”, explica Lucian Inta.

Anul trecut, fermierul din Reghin a obtinut o productie de petale de 222 kg. Anul acesta, intre 5 iunie si 23 iunie, Lucian Inta a strans deja o cantitate de 240 de kg de petale, estimand pentru finalul sezonului o productie de jumatate de tona. „Nu e bine, e incredibil”, ne-a spus entuziasmat agricultorul.

Tanarul fermier valorifica in prezent petalele de trandafiri in 3 moduri: vrac, prin procesare (ex: sirop, dulceata de trandafiri, otet de trandafiri), precum si petale uscate, pentru decoratiuni.

„Pretul cu care comercializez kilogramul de petale de trandafir este putin diferit, in sensul ca pentru preluatorii mici, care iau pana in 10 kg sa spunem, vand cu 55 lei kg, iar pentru clientii mai mari, care achizitioneaza peste 10 kg, dau cu 40-45 lei/kg. Cererea este una buna, nu ducem lipsa de clientii”, ne-a declarat fermierul.

„Daca nu exista pasiune, e aproape imposibil sa faci ceva in acest domeniu. In primii 3 ani trebuie sa-ti asumi investitii si cheltuieli continue. Cu pasiune ajungi si la bani, invers sub nicio forma”, ne-a mai spus Lucian Inta.

Pentru perioada urmatoare, Lucian Inta isi doreste sa-si extinda suprafetele cultivate pana la 3 hectare si, de asemenea, sa acceseze fonduri europene nerambursabile, pentru dezvoltarea unui spatiu de procesare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE