Pentru a se adapta mai bine cerintelor pietii, crescatorii romani de animale au inceput sa apeleze tot mai des la rasele straine. Un exemplu in acest sens il intalnim in judetul Mures, la Tarnaveni mai exact, acolo unde Ghita Adam, in varsta de 35 ani, creste de cativa ani 250 de oi Sarda, o rasa din Sardinia recunoscuta pentru productia de lapte.
„Fata de Turcana, productia de lapte la Sarda este mult mai mare. O medie ar fi de 2 l de lapte pe zi, pe animal. De asemenea, perioada de lactatie este foarte lunga, incepand din ianuarie, cand incep fatarile, si inclusiv pana la inceputul lunii noiembrie. Si prolificitatea este foarte mare, undeva la 2-3 miei, in general. Eu am facut acum 5-6 ani transport persoane in Italia si acolo am vazut rasa asta. Asa am aflat de ea. Mi-a placut, m-am interesat de ea si am cumparat initial 20 de mielute si 4 berbeci”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ghita Adam.
Pentru primul efectiv cumparat, crescatorul muresean a platit 5 euro/kg. „Am vrut sa vad cum se adapteaza. Pot spune ca nu le-am menajat deloc. Iarna nu au avut decat un acoperis deasupra capului. Spre suprinderea mea au rezistat foarte bine. In urmatoarea primavara am mai adus 25-30. Acum mai aduc 2 berbeci odata la 2 ani pentru evitarea consangvinizarii”, ne-a mai spus crescatorul.
Din punct de vedere al greutatii, o oaie ajunge la 40 -50 kg, iar un berbec pe la 60-70 kg. Mieii gemelari au la 4 saptamni o greutate cuprinsa intre 13-15 kg.
De asemenea, si grasimea laptelui este una buna la rasa de oi Sarda. „Multi se tem ca daca oile dau lapte mult, vor avea o grasime slaba insa nu este asa. In lunile din primavara, se mentine la 5,6% grasimea, iar pe final de lactatie poate ajunge la circa 9% grasime”, ne-a mai spus Ghita Adam.
Mieii din rasa Sarda sunt hraniti in mare parte cu concentrate, acestea continand porumb, lucerna macinata, orz, grau si srot de floarea soarelui. Pe timp de vara, crescatorul afirma ca oile valorifica foarbe bine orice pasune, nefiind pretentioase. „La cele care nu fata si la berbeci eu le dau un pic de fan, insa pentru cele care vor naste le dau doar lucerna, aceasta avand un raport caloric mult mai ridicat”, explica crescatorul.
Din punct de vedere al valorificarii, crescatorul din Tarnaveni are un contract cu o fabrica de lapte din Brasov, care ii preia toata productia la pretul de 2,7 lei pe litrul de lapte. „Eu predau laptele la o fabrica din Brasov, am racitor si a doua zi vine si ridica laptele. Pretul pe care il primesc e 2,7 lei pe litru. Initial, acum 2 ani, aveam 2,20 lei la inceput de productie, iar spre iarna ajungea si la 3,2 lei. La un moment dat m-au intrebat daca sunt de acord sa-mi dea 2,7 lei tot anul. Mi-am facut niste calcule si am fost de acord”, ne-a mai marturisit fermierul.
Pentru cei care ar fi interesati de exemplare din rasa Sarda, crescatorul din Mures vinde mielutele de prasila, la 2 luni, cu 150 euro bucata, iar berbecutii cu 200 euro.
„Crescatorii sunt mai reticenti la rasele straine, insa pot spune ca in ultimii 3-4 ani sunt destul de cautati berbecii de Sarda, mai ales pentru cei care vor sa faca metisari”, ne-a mai spus Ghita Adam.
Oile din rasa Sarda sunt originare din regiunea italiana Sardinia. Cele mai mari efective de oi Sarda exista in Italia, insa exemplare ale acestei rase pot fi gasite si in alte tari mediteraneene, mai ales in Tunisia. In prezent, numarul total de exemplare Sarda se ridica la peste 5 milioane.