Dupa ce a lucrat ani buni in industria muzicala, chiar si peste hotare, Radu Ianceoglu Apivera, din localitatea Zabrani, judetul Arad, s-a hotarat sa revina in Romania, pentru a continua traditia apicola din familia sa. Decizia de a creste albine nu a schimbat doar viata profesionala a tanarului aradean, ci si pe cea personala. Cu ajutorul apiculturii, Radu Ianceoglu Apivera si-a cunoscut sotia, iar, impreuna, cei doi au reusit sa puna la punct o afacere apicola profitabila, productia de miere fiind vanduta in cadrul reustaurantelor, cafenelelor si pensiunilor.

„Familia mea se ocupa dintodeauna as putea spune de apicultura, insa eu personal am decis sa ma implic total in aceasta activitate de acum 5-6 ani. Detinem in prezent circa 170 de familii de albine. M-am decis sa mostenesc aceasta traditie dupa ce tatal meu nu a mai fost in forma fizica necesare pentru a lucra. Inainte sa ma dedic apiculturii, am lucrat ca producator muzical, atat in tara, cat si in Statele Unite, o perioada, pana in 2010 mai exact. Am vrut insa sa ma reintorc in Romania, sa revin la familie, la traditii. Mi-am dorit sa fac acasa un lucru frumos, pe care sa-l dezvolt cat pot eu de bine. Reintors in tara, am gasit-o si pe sotia mea, care se ocupa si ea de apicultura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Radu Ianceoglu Apivera, proprietarul intreprinderii familiale Apivera.

Desfacere in restaurante si cafenele

In functie de sezonul apicol, cei doi tineri din Arad produc intre 5-10 tone de miere, cele mai frecvente sortimente fiind mierea de rapita, de salcam, poliflora, cea de tei, precum si mierea de floarea-soarelui. Desi au reusit sa-si puna la punct o strategie eficienta de desfacere, mierea fiind comercializata in restaurante, cafenele sau pensiuni, apicultorii aradeni atrag atentia ca oamenii au devenit usor descurajati sau chiar sceptici in a cumpara miere romaneasca, din pricina importurilor masive de miere falsificata.

„Ne-am dorit foarte mult sa vindem mierea noastra local, nu sa apelam la exporturi, asa cum isi doresc destul de multi apicultori. In 2015 am avut o productie de miere care s-a ridicat la peste 5 tone. De asemenea, am avut si 1 tona de polen. Conceptul de la care am pornit a fost unul foarte exact. Ne-am dorit sa avem cel mai scurt drum de la productie la consumator. Am refuzat sa lucram cu intermediari. Am decis sa ambalam mierea la diferite gramaje si sa mergem cu ea direct pe piata locala. Ne-am castigat in timp increderea, astfel am reusit sa ne desfacem produsele in cadrul mai multor cafenele, restaurante, patiserii, pensiuni si chiar hoteluri. In ultima perioada insa, oamenii sunt putin descurajati sa cumpere miere, mai ales ca pe piata exista produse apicole neconforme. E o problema pe care o resimtim si noi”, ne-a mai spus Radu Ianceoglu Apivera.

Cresterea matcilor de productie

Pe langa productia de miere, cei doi tineri din Arad se ocupa si de cresterea matcilor de productie, pentru albina autohtona, din rasa Carpatina. Intr-un sezon, sunt obtinute circa 150 de matci de productie, acestea fiind ulterior vandute la pretul de 50 lei/bucata.

„Pentru a obtine matci de productie, facem inainte de toate o selectie cat se poate de riguroasa a familiilor de albine. Urmarim mai multe criterii precum productivitatea, rezistenta la iernare, boli, precum si comportamentul albinei, de exemplu sa nu roiasca. Selectam apoi niste stupi foarte buni, care ne vor ajuta in cresterea matcilor. Din cele mai puternice familii transvazam 20-40-60 de larve, pe care le punem in stupul starter. Aici larvele vor fi hranite din abundenta cu laptisor de matca, ceea ce le va asigura o crestere foarte buna. Dupa circa 24 de ore, transferam larvele de regina in alti stupi, unde isi continua dezvoltarea. Dupa 5 zile, le punem in incubator pentru alte 5 zil. Apoi, acestea se implanteaza in nuclee, roiuri la pachet, etc. Procesul comple, de la larva pana la o matca imperecheata, dureaza circa 22 zile”, ne-a explicat Flavia Ianceoglu Apivera.

Desi se bucura de succes, cei doi tineri din Arad sunt nemultumiti de faptul ca autoritatile romane sprijina foarte putin domeniul apicol, in comparatie cu alte state din Europa.

„Ne-am dori sa ne extindem, sa lucram la un nivel mai industrial sa spunem, numai ca este destul de dificil. In strainatate, apicultorii au un sprijin mai mare din partea statului. La noi nu exista de exemplu subventii pentru apicultura, ci se taxeaza mai degraba familia de albine. Tot ceea ce am realizat, am facut cu resursele noastre, cu imprumuturi la banci”, ne-a mai spus Radu Ianceoglu Apivera.

Chiar si asa insa, cei doi tineri isi pastraza optimismul, mai ales ca in activitatea apicola sunt sprijiniti de toti membrii familiei. „Dupa anul 2015, care a fost unul satisfacator, asteptam sa vina si unul mai bun. Din pacate, acest sezon apicol e unul dintre cele mai slabe. Existau ani in care salcamul tinea cateva saptamani, acum de-abia tine 4-5 zile. Cu toate acestea, la noi toata lumea este intr-o continua activitate. De la mama, la tata, la socrii. Fiecare face cateva ceva la albine. Nu prea obosim, mergem mai departe zambind”, ne-au mai spus cei doi soti.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, potrivit datelor ACA.

Share on Facebook