aronia

Aronia, cultura cu un potential mare de profit pentru fermierii cu suprafete mici

Facebook
Twitter

Aronia. In ultima perioada fermierii romani par sa renunte la culturile obisnuite in favoarea fructelor exotice care s-au adaptat la clima din Romania. Un exemplu in acest sens este aronia care, desi necesita o investitie consistenta la inceput, poate oferi ulterior profituri frumoase pentru agricultorii care aleg sa o cultive.

De mai bine de 7 ani, Marin Constantin, din Crevedia, produce material saditor pentru diverse fructe exotice, printre care si aronia. Chiar daca la noi aceasta planta nu este foarte cunoscuta, Marin Cosntantin se poate mandri ca are pentru acest an cu 50-60 % mai multe comenzi decat in 2014.

Cei care doresc sa aiba o asemenea cultura trebuie sa stie ca pentru infiintarea unui hectar de aronia sunt necesare circa 1.500 de plante, daca distanta dintre randuri este de 3 m si, intre plante, de 2 m. Pe de alta parte, daca dorim sa avem o productie intensiva, distantele se pot micsora pana la 2 m cu 1,5 m, in aceste conditii avand nevoie de 2.800-3.000 de plante pe hectar.

Costul unei plante poate varia intre 13 lei, daca alegem un arbust de aronia de 1 an, de 30 cm inaltime, pana la 18 lei, in cazul arbustilor de aronia de 2 ani, la o inaltime de 50-60 cm. Astfel, pentru un hectar, un fermier va avea nevoie, doar pentru cumparerea plantelor, de cel putin 19.500 lei.

„Daca punem o planta de 20 de cm aceasta produce peste 2 ani, in timp ce o planta de 50-60 cm produce deja din anul urmator”, spune Marin Constantin, pentru StiriAgricole.ro.

Cum se planteaza aronia

Aronia este o planta care se adapteaza foarte usor pe majoritatea solurilor, insa este important ca pamantul pe care dorim sa o plantam sa nu fie acid. De asemenea, specialistii recomanda ca aronia sa fie plantata toamna decat primavara, deoarece in acest anotimp ploios, planta are capacitatea sa se prinda mai bine in sol.

„Inainte de plantarea propriu-zisa, se poate erbicida terenul, asta daca am avut probleme anterioare cu solul si daca producatorul nu intentioneaza sa aiba o cultura neaparat ecologica. Dupa aceea avem aratura, biscuire sau frezarea terenului, dupa care vom planta aronia, la fel ca la oricare arbust, manula cu mocirlirea radacinei. Dupa aceea, este foarte important ca la fiecare planta sa se puna gunoi de grajd. Cel mai bine este sa se planteze aronia toamna, deoarece radacina lucreaza, se prinde bine in sol. Asa o sa avem o prindere mai buna si o plecare in vegetatie mai rapida”, spune Marin Constantin, pentru StiriAgricole.ro.

Ce productie la hectar ofera aronia

Aronia este o planta care are nevoie de cativa ani pentru a incepe sa ofere tot mai multe fructe. Din acest punct de vedere, cele mai importante productii se vor inregistra incepand cu anul 7 – 8.

„Din anul 3 incepem sa recoltam. Din punct de vedere al productiei, aronia poate da din anul 5 minim 1 kg de fructe pe planta. In anul 10 ajungem la circa 15 kg. Trebuie insa multa rabdare. Astfel, in anul 3-4, la un hectar avem circa jumatate de tona, aceasta valoare crescand de la an la an. Aronia e un arbust care fructifica pe extremitati si cu cat avem tufa mai deasa cu atat e mai productiva”, afirma Marin Constantin.

Cum se iriga aronia

Aronia este unul dintre arbustii fructiferi care necesita mai multa apa decat ceilalti, iar din acest punct de vedere specialistii recomanda ca fermierul sa isi doteze cultura cu un sistem de picurare cu duze.

„Cel mai bine este sa folosim un sistem de picurare cu duze. Udam de maxim de 2 ori pe saptamna. Sistemul de irigare, de asemenea, il poate ajuta pe fermier si la fertilizare. De asemenea, din 10 in 10 zile trebuie dat cu ingrasamant foliar”, mai spune Marin Constantin.

Totodata, fermierii trebuie sa aiba grija de aronia si in preajma sezonului rece. „Arborii trebuie pregatiti pentru iarna. Se pot da cu zeama bordoleaza, care e acceptata si bio, se imbaiaza planta, se uda din abundenta. Dupa care la cateva zile dam cu ulei horticol, care are rolul de a imbraca planta intr-o pelicula si de a distruge toti parazitii. Cand iesim din iarna dam inca o data zeama bordoleaza, cand nu mai sunt noaptea temperaturi negative. La 3-4 zile venim cu ulei horticol, apoi revenim la tratamentele obisnuite, pe care le doreste fermierul”, explica Marin Constantin.

Desi cumparatorii nu sunt neaparat usor de gasit, anul trecut kilogramul de aronia s-a vandut cu un pret de aproximativ 30-40 lei. Oferte si mai bune se pot obtine insa daca fermierul reuseste sa-si vanda productia la export.

Aronia este singurul arbust care isi pastreaza fructul pana la momentul uscarii in pom, ceea ce ii permite fermierului sa il culeaga si mai tarziu. Fructul de aronia este recunoscut pentru multutudinea de antioxidanti pe care ii detine, precum si pentru vitaminele B1, B2, C, E, P.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE