O livada de nuci se poate dovedi in cele mai multe cazuri o idee profitabila de afaceri. Cu numai o suprafata de 2-3 hectare, un fermier rabdator poate sa obtina un profit minim de circa 10-15.000 de euro pe an, dupa circa 4 ani de la infiintarea plantatiei. Sumele se pot dubla insa daca se alege un soi extrem de productiv.

Mai mult decat atat, cei care doresc sa inceapa o astfel de afacere au la dispozitie si fonduri europene, prin submasura de reconversie pomicola din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Chiar daca nucul nu este o planta pretentioasa, cele mai bune terenuri pe care poate fi cultivat sunt cele bine aerate, cu un pH situat intre 6 si 7,5. Se vor evita terenurile montane, cele inundabile, precum si cele mlastinoase sau aflate in zone degradate. Mai mult decat atat, fermierii care vor sa isi infiinteze o livada de nuc trebuie sa stie ca pot cultiva in paralel, pe acelasi teren, doar legume de talie mica.

„La noi in tara, majoritatea solurilor sunt favorabile culturilor de nuc. Un aspect foarte important, este ca intr-o livada de nuc nu este acceptata lucerna, de fapt, in nicio livada. Doar, eventual, legume cu talie mica, daca fermierul are nevoie. Insa, bineinteles, pentru a proteja cultura, e bine sa avem doar nucul in cadrul suprafetei dedicata livezii”, spune, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Hlihor, administratorul pepinierei Horty Prod H, din judetul Iasi.

Idei de afaceri: Cum se realizeaza plantarea la nuc

Inainte de plantare, terenul trebuie curatat, doar dupa aceasta etapa fiind posibila fertilizarea solului. Pentru un hectar cultivat cu nuc se recomanda administrarea a 10-60 tone de mranita, precum si a 100 kg P2O5 si 80 kg K2O.

„Pentru plantare se face o aratura la 35 de cm, dupa aceea, la 2-3 zile facem biscuitul, pentru a se uniformiza, apoi incepem pichetarea. Dupa aceste operatiuni vom efectua gropile, la o dimensiune de 70×70 cm si o adancime de 80 cm. In cazul in care se efectueaza aceasta operatiune mecanizat, cu un burgiu, atunci este bine ca la final, sa se intervina si cu o cazma pe peretii gropii, pentru a degaja solul, permitand astfel radacinilor sa se ramnifice. Eu recomand ca distanta de plantare 8 m intre pomi, 9 m intre randuri, adica undeva la 140 de pomi pe hectar”, explica Constantin Hlihor.

In ceea ce priveste perioada de plantare optima, aceasta este in toamna, deoarece nucul va avea prin acest mod sansa de a-si dezvolta mai bine radacinile. „Este bine ca gropile sa fie facute in luna octombrie, pentru ca apoi plantarea propriu-zisa sa fie realizata intre 1-15 noiembrie. Pe timpul iernii planta se inradacineaza, iar in primavara pomul se dezvolta si mai mult. Se poate obtine chiar din primul an cateva fructe”, mai spune administratorul pepinierei Horty Prod H.

Idei de afaceri: Soiuri de nuc

Printre soiurile de nuc comercializate de Constantin Hlihor regasim Schinoasa, Cazacu sau Chisinau, acestea avand un raport al miezului de pana la 60% din masa fructului uscat.

Soiul Cazacu are inflorire protogina: florile masculine infloresc (11-15 mai) cu 6-7 zile mai devreme decat cele feminine (5-15 mai). Intra pe rod in anul 4-5 de la plantare, are productivitate inalta: 3-3,5 (4) t/ha. Este rezistent la ger, seceta, boli si daunatori, iar perioada de vegetatie este 130 zile.

Pomii din soiul Costiujeni au o vigoare mare, formeaza o coroana sferica aplatizata si infloresc timpuriu: florile masculine la 5-11 mai, cele feminine la 15-23 mai. Pomii din soiul Costiujeni sunt sensibili la ger, fructifica neregulat. Este utilizat cel mai des pentru polenizare, dar se pot infiinta si plantatii industriale.

Pomul din soiul Chisinau are crestere moderata, intra in vegetatie tarziu (cu 10-12 zile mai tarziu decat alte soiuri). Are perioada de inflorire tardiva. Inflorirea este protandra: intai infloresc florile feminine (15-22 mai), iar apoi cele masculine (16-24 mai), astfel ca termenele de inflorire a ambelor sexe se suprapun si soiul este autofertil. Formeaza flori si din primii muguri inferiori celor terminali, dandu-i astfel o tendinta de fructificare semi-laterala. Soiul fructifica constant, recolta atingand 2-2,5 t/ha. Pomul din soiul Chisinau este rezistent la ger si la ingheturile tarzii de primavara. Perioada de vegetatie este de 185 zile.

Idei de afaceri: Cat costa infiintarea unui hectar de nuc

In cazul unei scheme de plantare in care se folosesc 140 de puieti, consturile infiintarii unui hectar pot ajunge la circa 2100 de euro, doar pentru materialul saditor. La aceste costuri se adauga si inchirierea utilajelor agricole pentru plantare, care pot ajunge la aproximativ 700 de euro.

Un alt aspect important in infiintarea unei livezi de nuc este si metoda de irigare, cea mai folosita fiind cea prin picurare. In fiecare saptamana, pomii ar trebui udati fiecare cu aproximativ 20 de l de apa.

Chiar daca nucul este in general o planta mai rezistenta decat alti arbori sau arbusti fructiferi, si acesta este predispus la cateva boli si daunatori. Principala maladie a nucului este bacterioza, o bacterie care provoaca necroze (pete negre) pe toate organele in crestere (ramuri, muguri, fructe). O alta boala a nucului este Gnomonia leptostyla sau Antracnoza nucului, atacul manifestandu-se pe frunze, fructe si mai rar pe lastari.

„Impotriva bolilor noi facem 2 tratamente obligatorii pe baza de cupru. Prin acest mod nucul se lemnifica si se revigoreaza. Ca daunatori exista paianjenul rosu si viermele nucilor. Folosim un insecticid si un acaricid, impotriva acestor daunatori”, mai precizeaza Constantin Hlihor.

Idei de afaceri: La ce trebuie sa fim atenti cand cumparam nuci altoiti

De asemenea, atunci cand alegem sa infiintam pentru prima data o livada de nuc trebuie sa avem grija si de unde cumparam puietii. Constantin Hlihor, administratorul pepinierei Horty Prod H, atrage atentia ca pe internet exista numeroase persoane care spun ca vand nuc altoit, insa nu pot explica mecanismul prin care a fost altoit acel nuc.

„Foarte multi spun ca vand nuc altoit. In primul rand ar trebui intrebati in ce sistem este altoit. Nucul se altoieste in patru sisteme, care au cel mai bun randament de prindere. In momentul in care spune ca nu stie cum e altoit, atunci cumparatorul ar trebui sa fie foarte atent. Sunt multi care dupa ce a iesit nuca, se duc sa taie ramura, ea face apoi o curbura, ca un ciot, si avand curbura aceea ii pacaleste pe oameni spunandu-le ca aici este altoit nucul”, explica administratorul pepinierei Horty Prod H.

Idei de afaceri: Cum putem valorifica nucul

Fermierii cu livezi de nuc isi pot valorifica productia de nuci atat pe piata interna, cat si la export, in diverse moduri: in coaja: sub forma de miez de nuca, sub forma de ulei, sub forma de produs finit, precum lapte de nuca, miez de nuca glazurat cu ciocolata sau sub forma ingredient in produsele alimentare.

Mai mult decat atat, din coaja se prepara carbune activat si linoleum, iar din mezocarp (coaja verde) se extrag substante tanoide folosite la prelucrarea pieilor.

Lemnul nucului se foloseste la fabricarea mobilei de lux si echiparea automobilelor scumpe, la fabricarea instrumentelor muzicale si a parchetelor. Din frunze se prepara vopsele, se extrag substante folosite in industria cosmetica si a farmaceutica si coloranti. Uleiul de miez de nuca este foarte solicitat pe piata alimentara, farmaceutica si cosmetica.

Acum cinci ani, Romania a detinut primul loc in randul cultivatorilor de nuci din Europa, tara noastra inregistrand atunci o productie de 34,4 mii de tone de nuca. Cu toate acestea, pe piata europeana exista in prezent un deficit mare de nuca, acesta fiind si motivul pentru care fermierii pot accesa fonduri europene prin programul de reconveresie pomicola din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Share on Facebook