Profitabilitatea unei livezi este data in mare masura nu neaparat de productie, ci mai ales de valorificarea materiei prime. Cu acest gand, un clujean a pus bazele unei mici afaceri de familie prin care realizeaza ulei din miez de nuca presat la rece. Ideea unei astfel de afaceri a venit aproape de la sine, mai ales ca parintii antreprenorului detin o livada batrana de nuc.
„Am inceput aceasta activitate relativ recent, mai exact de circa 6 luni. Ideea de a face asa ceva a venit oarecum simplu, mai ales ca am locuit o perioada in Franta. Acolo am vazut cat de apreciat este acest ulei de nuci si cat de cautat este. Sa nu mai vorbim si de preturile mult mai mari. Am cumparat ulei de acolo, insa, in mod surprinzator, am fost dezamagit, in sensul ca gustul era denaturat, nu stiu din ce motive. Asa am ajuns la concluzia ca nu ar fi rau daca as incerca si eu, mai ales ca parintii mei detin o livada mai veche de nuc, cu o suprafata de pana intr-un hectar”, ne-a declarat Vlad Canta.
Pentru a realiza uleiul din nuci, miezul de nuca este presat manual, randamentul obtinut de clujean, cel putin in acest moment, fiind de 2,5 kg de miez pentru un litru de ulei.
„Procesul prin care se face uleiul e putin anevoios, in sensul in care este nevoie de circa 1 ora si ceva pentru a presa o jumatate de litru de ulei. Dupa aceea, respectiva substanta obtinuta se lasa 2-3 zile la decantat. Eliminam apoi partea reziduala, iar cealalta, limpede, o pastram. Acela este uleiul pe care il pastram la rece. De asemenea, in procesul de presare, mai rezulta si o parte uscata, un fel de srot, din fibra de la nuci, care, din cate am inteles, poate fi folosit in furajare. Randamentul pe care il am in acest moment este de circa 2,5 kilograme de miez de nuca pentru un litru de ulei. Pe viitor imi doresc sa valorific si aceste produse anexe”, explica Vlad Canta.
Pastrarea uleiului din miez de nuca este important sa se realizeze intr-un spatiu intunecat si rece, deoarece razele soarelui scad din proprietatile substantei. „Eu il tin in locuri racoroase, precum beciul. Folosesc sticlute inchise la culoare. Termenul de valabilitate, in care ar trebui sa se consume un astfel de ulei, este de 6 luni”, ne-a mai spus antreprenorul din Cluj.
Din punct de vedere al pretului, o sticla de ulei din miez de nuca de 100 ml este vandut de Vlad Canta cu 15 lei, cea de 250 ml cu 30 lei, iar un litru de ulei este comercializat cu 100 de lei.
„Vanzarile nu sunt in prezent numeroase, mai ales ca sunt la inceput, insa sunt atat cat sa ma ajute sa merg mai departe si sa-mi amortize investitia. Intr-o luna am comenzi in valoare de circa 200 lei. E o perioada in care invat”, ne-a mai marturisit tanarul clujean.
In viitor, Vlad Canta isi propune sa infiinteze o noua livada de nuci, pentru a avea parte de productii mai insemnate, care sa-l ajute in obtinerea unei cantitati tot mai mari de ulei. „As vrea sa ma dezvolt in aceasta zona, mai ales ca acest produs finit, uleiul din miez de nuci, are un pret mult mai mare decat materia prima. Sper la un moment dat sa reusesc si sa export acest produs”, ne-a mai declarat antreprenorul din Cluj.
Uleiul din miez de nuca presat la rece este considerat mai bun decat cel din masline, datorita catitatii mult mai mari de acizi omega 3 si 6.
Despre uleiul de nuca presat la rece se spune ca este mult mai bun decat cel de masline, datorita cantitatilor mai mari de acizi omega 3 si 6, cat si a vitaminelor B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. Mai mult decat atat, uleiul de nuca este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiace, ale sistemul nervos, imunitar si reproducator. Totodata, uleiul de nuca poate fi folosit in compozitia salatelor sau a preparatelor care contin paste pentru a le oferi un gust deosebit.