Fermierii din Maramures ar putea exporta in aceasta toamna, pe piata europeana, peste 100 de tone de fructe de padure, preponderent afine, mure si fragi, estimeaza Directia Silvica din judet.
Campania de strangere a fructelor de padure a inceput de curand, cu ajutorul unor localnici din satele de munte din judetul Maramures, persoane care de peste 20 de ani participa la recoltarea acestor fructe, scrie Agerpres.
„Estimam ca in acest an am putea exporta peste 100 de tone de fructe de padure. Fiind doar la inceputul sezonului de colectare, in depozitul nostru a ajuns o cantitate apreciabila de mure si afine, insa pana la sfarsitul lunii august, jumatatea lunii septembrie, speram sa adunam cantitatea necesara beneficiarului nostru extern din Germania. Fructele de padure reprezinta bunul cel mai cautat pe piata europeana de anumiti producatori, un bun care se exporta si pana-n 1989 cu acelasi succes”, a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Maramures, ing. Mihai Lesan, pentru sursa citata.
Pe piata externa, fructele de padure sunt considerate un produs ecologic deoarece acestea provin din zonele muntoase inalte, ferite de poluare.
„Recoltarea fructelor de padure se face din zone alpine, incepand de la 500 metri altitudine si se ajunge la aproape 2.000 de metri altitudine, zone situate la mare distanta de orase sau localitati unde exista factorul poluator, indeosebi praful. Fructele de padure, putem spune ca s-ar incadra la categoria bio pentru ca se dezvolta si cresc in mediul natural fara a fie nevoie de interventia omului. O tona de fructe de padure se poate onora de contractant cu peste 1.500 de euro, insa depinde foarte mult de oferta pietei, pretul poate creste simtitor. Pentru noi e afacerea sezonului si incercam sa o gestionam cat mai eficient”, a explicat Mihai Lesan.
In acest an, la export, ar putea ajunge, pe langa fructele de padure, si cateva soiuri de ciuperci si plante medicinale.
Cei care sunt interesati de cultivarea fructelor ecologice s-ar putea orienta catre mure, zmeura sau aronia, acestea avand o cerere importanta pe piata externa, potrivit lui Dorin Dogar, directorul Ecofruct, companie care exporta anual peste 1.500 de tone de fructe si legume bio.