pomi fructiferi

Idei de afaceri: cum sa iti faci livada de meri pe pamantul bunicilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Printr-un proiect finantat prin Axa 1 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR), Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, in satul Plopana, comuna Plopana, judetul Bacau, a fost infiintata o livada superintensiva de mar.

Beneficiarul proiectului realizat cu fonduri europene nerambursabile este SC Eurotrend Farm SRL. Proiectul, implementat in perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2013, a avut un buget total de 425.290 de lei, din care finantarea nerambursabila s-a ridicat la 198.705 lei.

SC Eurotrend Farm SRL a fost infiintata in octombrie 2008, avand ca domeniu principal de activitate cultivarea fructelor semintoase si samburoase – Cod CAEN 0124 (aceasta clasa include: mere, caise, cirese si visine, piersici si nectarine, pere, gutui si prune). In mai 2010 a fost depus proiectul care viza infiintarea unei livezi de mar, iar in luna noiembrie a aceluiasi an incepea deja implementarea acestuia.

„Am dorit sa infiintam o livada de mar cu sistem de sustinere (inclusiv plasa antigrindina) si sistem de irigare, pe un teren mostenit de la bunica, despre care toata lumea ne spunea ca este mediocru. Am privit intotdeauna proiectul ca pe o provocare, si nu ca pe o necesitate. Cand cei mai multi incercau sa ne convinga ca nu poti realiza o afacere viabila din ce ne-am propus, am mers mai departe, asumandu-ne toate riscurile”, povesteste administratorul societatii beneficiare, multumit de decizia luata, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Obiectivul general realizat prin implementarea proiectului il reprezinta dezvoltarea potentialului agricol prin infiintarea unei plantatii pomicole de mar la standardele nationale si comunitare in ceea ce priveste practicarea unei agriculturi moderne. Obiectivele specifice aferente proiectului au fost infiintarea plantatiei și achizitia de utilaje agricole specifice si a unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile.

Principalele activitati vizate de proiect au constat in:

• infiintarea plantatiei pomicole de mar in sistem superintensiv, dotata cu sistem de sustinere, inclusiv plasa antigrindina, si sistem de irigare prin picurare;

• achizitionarea de utilaje agricole, respectiv tractor, cositoare, atomizor și remorca;

• achizitionarea unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile prin utilizarea a 13 panouri fotovoltaice.

Plantatia este formata din patru parcele, fiecare cu cate zece randuri de pomi (100 de pomi pe rand), distanta intre randuri este de 3,5 metri, iar intre pomi de 1 metru, densitatea fiind de 2.850 de pomi/hectar.

Achizitia utilajelor performante a permis optimizarea procesului de productie, reducerea costurilor si cresterea eficientei economice. In prezent, societatea functioneaza la un nivel calitativ si cantitativ care indeplineste standardele europene in domeniu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE