De la un singur mur fara spini care orna terasa din spatele casei, Florin Lobont, din Bihor, a dezvoltat in circa cinci ani una dintre cele mai moderne pepiniere de muri din Romania, reusind in prezent sa ofere material saditor pentru sute de fermieri din intreaga tara. Drumul a fost unul anevoios, insa, cu perseverenta, a descoperit secretele unei plantatii productive de mure.

„Atunci cand ne referim la tehnologia de cultura pentru mur trebuie sa ne gandim in primul rand la teren. Avem din acest punct de vedere un avantaj cand alegem sa cultiva mure, deoarece acestea pot fi cultivate pe aproape orice tip de teren, chiar si in prezenta calcarului. Totusi, cele mai bune soluri sunt cele neutre, care au o umiditate constanta. De evitat sunt solurile acide sau mlastinoase”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Florin Lobont, administratorul pepinierei Muri.ro, din judetul Bihor.

Cultura de mur: alegerea terenului

Pentru o productivitate cat mai buna pentru cultura de mure, valoarea optima a pH-ului pentru sol este de circa 6,2-6,5. Cu toate acestea, daca aciditatea terenului este mult prea scazuta, fermierul are posibilitatea sa completeze solul cu dolomita. Un secret al cultivatorului bihorean, prin intermediul caruia reuseste sa mentina umiditatea in jurul radacinii, este acoperirea bazei plantelor cu rumegus sau scoarta de copac.

„Pe plantatia noastra, pentru stoparea buruienilor si mentinerea umezelii la radacina, am ales rumegusul. Inainte ca buruienile sa reuseasca sa creasca, la baza fiecarei plante de mur, am turnat circa o galeata de rumegus, pana ce s-a format o movilita”, mai spune Florin Lobont.

Cultura de mur: pregatirea terenului

Dupa ce fermierul s-a asigurat ca terenul pe care il detine are un pH viabil pentru o plantatie de mure, urmatoarea operatiune necesara se refera la eliminarea buruienilor, precum si a posibilelor deseuri din sol. Apoi, este recomandat ca fermierul, sa dispuna, pe fiecare metru patrat de cultura, circa 4-8 kilograme de gunoi de grajd.

„Noi am folosit doar gunoi de grajd matur, bine fermentat si maruntit, pe care l-am imprastiat pe intreaga suprafata a terenului, inainte de primul arat. In timpul plantarii materialului saditor, am mai adaugat la radacina fiecarui mur cate o mana de gunoi uscat si faramitat”, afirma Florin Lobont.

In urma acestor operatiuni, pana la plantare, un fermier mai trebuie doar sa are pamantul, la o adancime de circa 30-40 cm, si sa-l discuiasca, cel mai bine in luna septembrie.

Cultura de mur: plantarea

Perioada optima pentru plantarea murului este la sfarsit de toamna, in lunile octombrie si noiembrie, mai exact atunci cand plantele au iesit din vegetatie. De asemenea, plantarea se poate realiza si la inceput de primavara, in lunile martie si aprilie, de preferat inainte de intrarea in vegetatie.

„Cele mai bune rezultate, adica o prindere foarte buna, le-am avut toamna tarziu, incepand cu sfarsitul lui octombrie. Pentru un hectar sunt necesari circa 2.400 de butasi, acestia fiind plantati la o distanta de 3 metri intre randuri si 1,5 m intre plante”, mai spune administratorul pepinierei Muri.ro.

Pentru plantare este necesar sa realizam gropi adanci de circa 40 de cm si largi de circa 30 cm, in cadrul carora se va depune un amestec de pamant cu gunoi de grajd bine fermentat si faramitat.

Un alt lucru important pentru o cultura de mur este si sistemul de irigatii, cel recomandat de Florin Lobont fiind cel prin picurare. Din punct de vedere al cantitatii de apa, in perioadele de vara se pot furniza circa 3-5 l/zi/planta.

Soiuri de mur

Doua dintre cele mai productive soiuri de mur, recomandate pentru conditiile pedoclimatice de la noi, sunt ThornFree si Thornless Evergreen.

Soiul ThornFree are capacitatea sa ofere o productie de pana la 15 tone pe hectar, fiind recomandat chiar si pentru culturile din zonele aride si cu ierni aspre. Fructele acestui soi de mur au o culoare negru intens si un gust usor acidulat, aromat. Perioada de recoltare pentru soiul ThornFree este tarzie, august – sfarsitul lui septembrie.

Un alt soi des intalnit in livezile din Romania este si Thornless Evergreen, capabil sa reziste la temperaturi foarte scazute. Productia acestui soi este de circa 12-13 tone pe hectar, perioada de recoltare fiind in august si septembrie. Fructele din soiul Thornless Evergreen sunt foarte dulci si au un randament foarte bun pe planta.

Cultura de mur: cum ingrijim plantatia

Pentru a avea o productie buna de mure, fermierul trebuie sa acorde previna si sa combata atunci cand este cazul daunatorii sau bolile care pot aparea la acesta plantatie. Printre cele mai frecvente boli la mur sunt rugina, patarea alba si putregaiul cenusiu. Utile sunt de asemenea si taierile care au ca scop nu doar eliminarea ramurilor uscate, ci si indepartarea portiunilor „bolnave”.

„Un alt lucru la care trebuie sa fim atenti sunt si plantele invazive. De aceea sunt necesare saparile anuale sau bianuale. In cazul in care ati optat pentru o cultura de mure de dimensiuni mai restranse, cel mai indicat ar fi sa le pliviti. Efortul nu este unul sustinut si in cateva reprize alaturi de familie veti rezolva problema buruienilor. Pe plantatiile mari, recomandarile noastre sunt sa folositi pentru cultura de mure folii de protectie”, mai spune Florin Lobont.

Costurile infiintarii unei livezi de mur pot fi deseori prohibite, daca tinem cont ca pentru un hectar este necesar o suma de cel putin 15.000 de euro. Cele mai scumpe achizitii sunt plantele (2.800 euro), sistemul de irigatii si saparea unui put (6.800 euro). Cu o productie de aproximativ 15 tone pe hectar, un fermier se poate bucura de venituri anuale de cel putin 40.000 de lei (9.100 euro).

 

Share on Facebook