Pe langa alti arbusti fructiferi, zmeura are calitatea de a-si mentine aproape tot timpulul anului un pret mare de comercializare, care poate ajunge in varful de sezon si la 15 lei pe kilogram. Cu toate acestea, cei care aleg sa cultive zmeura trebuie sa fie constienti ca fructele sunt perisabile, iar recoltarea lor se face doar manual, ceea ce implica, fireste, si costuri suplimentare cu mana de lucru.
Pentru a oferi o imagine de ansambul asupra infiintarii unei culturi de zmeura, am stat de vorba cu administratorul pepinierei Strong Berry, din comuna Dragomiresti, judetul Dambovita, cu o experienta de mai bine de 10 ani in cultivarea arbustilor fructiferi.
„Perioada optima de plantare a zmeurului incepe din luna noiembrie si se poate prelungi pana in momentul in care pamantul devine inghetat. Prin urmare, chiar si in decembrie se poate infiinta o cultura, daca pamantul de dezghetat. Dupa iarna, in primavara se poate incepe din nou cu plantarea. E bine ca de stiut ca zmeurul prinde cel mai bine pe solurile usoare, nisipoase, aluvionare, cu un pH intre 6 si 7”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Catin Olteanu.
In cazul in care terenul pe care dorim sa cultivam zmeura a fost utilizat intens in ultima perioada pentru alte culturi, este necesar sa fertilizam pamantul cu circa 40 de tone de gunoi de grajd pe hectar.
„Pregatirea terenului presupune sa realizam aratura, discuirea, pichetarea, apoi sa incepem realizarea propriu-zisa a gropilor. Distanta de plantare pe care eu o recomanda este de 50 cm intre plante, iar intre randuri, in functie de utilajele pe care le va folosi fermierul, putem avea de la 2 m pana la 2,5 m sau chiar 3 m. Gropile trebuie sa aiba o adancime de maxim 30 cm si o latime de 25 cm. Pe fundul gropii e important sa punem gunoi de grajd macerat, peste el putin pamant ca radacina noii plante sa nu vina in contact direct cu gunoiul de grajd. Apoi, tragem pamanat in jurul platei, presam usor si scurtam planta la 10 cm deasupra solului”, explica administratorul pepinierei Strong Berry.
In functie de densitatea culturii, in cadrul unui hectar pot intra de la 6.500 de drajoni pana la 10.000 de plante. Avand in vedere ca un drajon este comercializat cu un pret de 3 lei, inseamna ca pentru infiintarea unui hectar de zmeura fermierul va trebui sa aiba la dispozitie, doar pentru materialul saditor, cel putin circa 20.000 de lei.
In ceea ce priveste soiurile de zmeur, agricultorii pot opta intre cele clasice, care au o perioada de fructificare de circa 1-2 luni, sau soiuri remontante, care isi ofera recolta pe o durate de 3-4 luni.
De exemplu, unul dintre soiurile clasice de zmeura este „The Lathan”. Acesta are fructe mari, cu o singura fructificare, dar abundenta incepand cu 15 iunie. Aclimatizat, rezistent la inghet si daunatori, soi erect nu are nevoie de sisteme de sustinere. Poate fi cules din doua in doua zile timp de aproximativ 45 de zile.
Pe de alta parte, soiul „Remontant” are fructe foarte mari, culoare rosu aprins, fructifica incepand cu 15 iunie, tot timpul anului. Potrivit paginei pepinierei Strong Berry acest soi este aclimatizat, rezistent la transport, la inghet si drajoneaza puternic.
„Ingrijirea culturii este foarte importanta in primul si al doilea an, atunci cand trebuie sa asiguram plantelor o curatenie cat se poate de mare, sa indepartam buruienile, sa avem un sol aerisit. Este important sa fixam si spalierii in cazul in care nu i-am avut pusi inca de la inceput, asta deoarece plantele trebuie sustinute”, afirma Catin Olteanu.
Impotriva daunatorilor, administratorul pepinierei Strong Berry recomanda stropiri cu insecticid, care poate fi sistemic sau de contact. In acelasi timp, insecticidele trebuie alternate cu fungicide pe baza de cupru sau sulf.
In ceea ce priveste valorificarea fructelor, zmeura are avantujul de a-si mentine pretul aproape tot timpul anului. Un alt amanut deosebit de important este ca zmeura se recolteaza manual, ceea ce va implica niste costuri suplimentare pentru fermier. Mai mult decat atat, acesta trebuie sa se asigure ca poate vinde cat se poate de repede recolta, avand in vedere ca fructele sunt perisabile. In lipsa unei unitati de procesare, fructele mai pot fi si congelate.