Fiu de legumicultori, Danut Barea, din comuna Manasia, judetul Ialomita, a construit cu fortele sale proprii, in urma cu doi ani, un centru prin intermediul caruia produce rasaduri de legume. Ideea s-a dovedit a fi una cat se poate de buna, deoarece in judetul Ialomita precum si in judetele invecinate, legumicultura ocupa un loc important si constituie un mijloc de trai pentru zeci de mii de familii.

Chiar daca este la inceput, Danut Barea se poate mandri ca produce in sera de rasaduri circa 2,5 milioane de fire pe un ciclu. Prin intermediul comenzilor, se realizeaza rasaduri de tomate, ardei gras, capia si gogosar, pepeni verzi, patlagele vinete, castraveti, salata, dar si tutun, capsuni si flori, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR).

„Sunt surprins in fiecare zi de posibilitatile pe care le ofera sera. Nu o valorific inca la adevaratul ei potential pentru ca nu mi-am propus de la inceput productie industriala. Produc pentru toate categoriile de legumicultori – pentru cei care cultiva legume pentru nevoi personale, dar si pentru legumicultori care cultiva in camp. Spatiul imi ofera posibilitati de a produce mult mai mult si pot sa asigur rasad pentru cel putin 20 de hectare de recolta”, spune Danut Barea.

La centrul de produs rasaduri al lui Danut Barea semintele sunt semanate cu ajutorul unei masini de semanat bob cu bob. Apoi, se uda in paleti alveolari umpluti cu turba si se introduc in camera de germinare. In aceasta incapere, foarte bine anvelopata, podeaua si peretii sunt incalziti prin intermediul unor conducte prin care circula apa calda, pentru ca semintele sa germineze conform valorii inscrise in buletinul de analiza.

Dupa rasarire, plantele sunt trecute pe mesele de crestere din sera, unde este asternut un strat de nisip. Sub stratul de nisip este montata o retea de incalzire electrica, conectata la un termostat.

„De regula, pentru culturile de camp, rasadul este gata la 35-45 de zile, in alveole de 1,5/1,5/3 centimetri. Pentru solarii, varsta este mai mare, si anume de 45-60 de zile, ca si dimensiunea alveolei, un cub cu latura de sapte centimetri. Sigur ca in functie de comanda, atat dimensiunile cubului, cat si varsta rasadului (intre care exista insa o corelatie), pot varia”, explica Danut Barea.

Legumicultorul este de parere ca producerea centralizata si de calitate a rasadurilor este o necesitate a sectorului agricol romanesc, mai ales in conditiile in care majoritatea producatorilor de legume sunt nevoitit sa traiasca de la o zi la alta.

Share on Facebook