Dupa ce s-a decis ca nu mai doreste sa lucreze pentru altcineva, ci sa fie mai degraba propriul sef, un tanar de 32 de ani, din Bucuresti, a renuntat la viata de la oras pentru a se dedica in totalitate lucrului la tara. Cu mult devotament, dar si cu sprijin din partea sotiei, bucuresteanul a inceput o afacere de familie. Asa a luat fiinta „Ograda lui Luca”, o mica ferma de semisubzistenta care vinde legume proaspete, dulceata de soc si mure, precum si pui crescuti natural.

Chiar daca nu a avut initial o experienta prea mare in domeniul agricol, Mihai Luca, a cumparat anul trecut un teren de 1.000 de mp in comuna Cornesti, judetul Dambovita, cu scopul de a incepe o mica afacere de familie. Prima recolta a cules-o chiar in acest an. „Anul acesta a fost unul experimental pentru mine. Am vrut sa vad cum se prezinta cultura de rosii (am pus 120 de fire), castraveti, vinete, cartof mov. Am pus si mangold, ridichii albe, busuioc, cimbru, dar in cantitati mici”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Mihai Luca.

Pe langa legumele cultivate, tanarul detine si un efectiv de circa 200 de pui de carne, pe care ii lasa sa se dezvolte in mod natural, fara sa le forteze in vreun fel cresterea. „Am vrut sa vand pui crescuti natural, nu fortati ca la Avicola. Din pacate nu mi-au rezistat prea mult, dar am pentru primavara vreo 70 de puicute oprite. De curand am cumparat inca o serie de pui, rasa Kabir, de la Agroland, cam 80 de bucati. In primele 2-3 saptamani le dau niste furaje special cumparate, apoi ii trec pe furaje obisnuite. Am cumparat si cereale, porumb, grau, ovaz si floarea-soarelui. Au un tarc destul de mare in care stau, sunt impartiti pe mai multe categorii”, povesteste Mihai Luca.

De asemenea, proprietarul gospodariei „Ograda lui Luca” detine si patru motate olandeze, oferite de un fost prieten plecat sa munceasca in Marea Britanie. „Motatele au fost si raman febletea mea. Un prieten, medic veterinar, mi-a lasat ouale si am scos puii. Sunt insa niste gaini foarte sensibile, pasnice. Din cauza motului nu prea vad. De fiecare data cand ma duc la ele, nu ma zaresc, dar cand imi vad piciorul jos se sperie. Sunt foarte haioase. Am incercat sa le inmultesc, insa din pacate am dat gres. Toti puii pe care i-am avut de la ele mi-au murit”, povesteste proprietarul gospodariei „Ograda lui Luca”.

Un alt produs vandut cu succes de Mihai Luca este si dulceata realizata din soc sau mure. Un borcan de 375 de ml realizat in „Ograda lui Luca” este vandut cu un pret de 15 lei.

„Am inceput din curioziate. Am cules o data soc de la marginea satului, am facut 10 borcane, si le-am vandut imediat la cunoscuti. Asa m-am gandit ca n-ar fi rau sa incerc sa produc, atat cat pot, si dulceata de mure sau de soc. Reteta e una cat se poate de simpla. Se pun fructele cu zahar la fiert. Cantitatea de zahar e unu la unu cu cea de fructe. Cam la 2 kg, pun si zeama de la o lamaie. Se fierbe totul cam 50 de minute. Dupa aceea compozitia se pune fierbinte in borcane, se capseaza si e gata de consum”, explica Mihai Luca.

Mihai Luca ne poate oferi de asemenea si o lectie de curaj, dupa ce a hotarat sa renunte la serviciu si sa se dedice exclusiv domeniului agricol. „Nu am rezistat sa fiu angajat prea mult la patroni. Am lucrat la tipografie, distributie, publicitate, ultima data am fost sofer, agent, incarcator-descarcator, eram singurul angajat bun la toate. Am renuntat la serviciu. Nu am mai acceptat ca altcineva sa-si bata joc de mine. Neavand totodata o pregatire scolara foarte buna, deoarece nu am rezistat sa invat ceea ce consideram ca e inutil, nu am avut nici foarte multe alternative. Nu am facut nicio facultate. Am fost autodidact. Tot ceea ce am realizat am facut singur. Am citit, m-am documentat”, povesteste Mihai Luca.

Pentru a reusi in acest domeniu, proprietarul gospodariei „Ograda lui Luca” afirma ca este nevoie de mult devotament si transparenta, pentru a transmite clientilor incredere. In ceea ce priveste vanzarile, micul fermier reuseste sa obtina lunar, din vanzari, circa 1.200 de lei.

„Am 2 cunostinte care cumpara constant de la mine, iar restul clientilor sunt de pe Internet, de pe pagina de Facebook. Am zis intai sa ma cunoasca lumea, sa vada ce fac, sa fie totul cat se poate de transparent. Am clienti care sunt incatati de ceea ce le ofer, si asta inseamna mult pentru mine. Incerc sa le ofer produse asa cum mi-ar placea mie sa cumpar. E a treia luna in care fac vanzari. Sunt mai multe cereri acum. Stau bine momentan. Sunt la 300 de lei pe saptamana. Mi se pare bine pentru inceput. Cand am pornit pe drumul asta m-am gandit ca am doua optiuni: ori sa cultiv mult si prost, ori putin si bun. Singur nu pot sa cultiv mult si prost, plus ca nu-mi sta in caracter. Daca nu e bun, nu il vand omului”, mai afirma Mihai Luca.

Pentru anul viitor, proprietarul gospodariei „Ograda lui Luca” doreste sa cultive ciuperci Pleurotus, precum si sa infiinteze o mica livada de coacaz si afin. „Vreau ca pe viitor sa ma extind. M-ar interesa sa accesez si niste fonduri europene, insa momentan mai ma documentez. Acum, din toamna, voi scoate din pamant bustenii pe care i-am pus la incubat. Am pus 80 de busteni de plop la incubat cu pleurotus, pentru a cultiva ciupercile in regim natural, nu pe substrat, compost, asa cum se cultiva in marile crescatorii de ciuperci”, declara Mihai Luca.

Unul din regretele lui Mihai Luca este ca prea putini tineri isi doresc sa se mute de la oras la tara. Mai mult decat atat, proprietarul gospodariei „Ograda lui Luca” remarca faptul ca o parte insemnata din agricultorii romani nu sunt deschisi la noi abordari in acest domeniu.

„Mi-as dori ca ceea ce fac eu sa faca mai multi oameni. Cei de la oras sa se mute la tara. Din pacate, taranii nostri sunt greu de convinsi sa faca ceea ce vreau eu. Au o mentalitate, nu as spune neaparat inapoiata, dar sunt foarte incapatanati. Le place rutina pe care o au, insa in acelasi timp se si plang. Chiar daca le explici, dau inapoi”, spune Mihai Luca.

Fermierii care detin exploatatii mici si doresc sa-si modernizeze fermele pot aplica pentru fonduri europene prin intermediul „Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Beneficiarii acestei masuri de finanatre poti fi fermerii care detin in proprietate sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica pentru o perioada de minimum 10 ani. Potrivit AFIR, dimensiunea unei ferme mici este cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).

Sprijinul nerambursabil pentru „Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” este de maxim 15.000 Euro pentru o exploatatie agricola, acesta fiind acordat in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.

Share on Facebook