Tehnologia de cultivare la armurariu, planta medicinala care va poate aduce profituri generoase

Facebook
Twitter

Cunoscuta mai putin in Romania, armurariul este o planta medicinala care se cultiva pentru fructele sale extrem de valoroase din punct de vedere terapeutic, acestea fiind recomandate pentru tratarea bolilor de ficat si vezica biliara. Pretul de comercializare al acestei plante este de circa 12 lei pe kilogram pentru cultura conventionala si poate ajunge pana la 15 lei pe kilogram in cadrul culturilor ecologice.

Va prezentam in acest articol tehnologia de cultivare a amurariului dezvoltata de Catalina Drutu, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni.

Cheltuielile pentru infiintarea unui hectar cu armurariu pot ajunge la cel mult 3.500 de lei, profitul putand ajunge si la 13.000 de lei pe hectar.

Soiuri recomandate

Armurariul este o specie medicinala si anuala care se cultiva pentru fructe. Principiile active din armurariu formeaza un complex denumit silimarina, cu actiune antihepatotoxica protectoare si curativa. In tara noasta se cultiva populatia locala „De Prahova”.

Cerinte fata de clima si sol pentru armurariu

Datorita originii sale mediteraneene, planta este pretentioasa fata de temperatura de-a lungul intregii perioade de vegetatie. Armurariul are cerinte moderate fata de umiditate, insa seceta prelungita din perioada de vara influenteaza negativ productia de fructe. Solurile cele mai indicate pentru aceasta cultura sunt cele cu textura mijlocie, profunde si permiabile.

Rotatia culturii pentru armurariu

Ca specie anuala, armurariul poate fi inclus in asolamentul de camp format din plante medicinale sau intr-un asolament mixt. Este o planta putin pretentioasa fata de planta premergatoare. Se poate cultiva dupa cereale, prasitoare, porumb siloz sau plante furajere. Va reveni pe acelasi loc dupa 3-4 ani.

Fertilizarea la armurariu

Armurariul raspunde bine la fertilizare. Stabilirea necesarului de ingrasaminte se face in functie de fertilitatea naturala a solului, planta premergatoare si zona de cultura. Fosforul influenteaza favorabil acumularea de principii active. Dozele de fosfor recomandate sunt cuprinse intre 70 si 80 kg/ha substanta activa. Azotul influenteaza cresterea si dezvoltarea plantei, contribuind la formarea unui numar mai mare de antodii, si, deci la marirea productiei de fructe la hectar. Dozele recomandate sunt de 60-80 kg/ha substanta activa.

Ingrasamintele cu fosfor si potasiu se aplica toamna si se incorporeaza in sol odata cu executarea araturii, iar cele pe baza de azot – primavara, inaintea pregatirii patului germinativ.

Lucrarile solului la armurariu

Sistemul de lucrari se diferentiaza in functie de plantele premergatoare si de umiditatea solului. Lucrarile de baza dupa plantele care se recolteaza devreme constau in executarea unei araturi de buna calitate, facuta cu plugul in agregat cu grapa stelata, imediat dupa recoltare si eliberarea terenului de resturi vegetale, la adancimea de 25 cm. Aratura se intretine curata de buruieni pana in toamna prin discuiri repetate.

Lucrarile de baza dupa plantele care elibereaza terenul tarziu constau intr-o aratura adanca facuta cu plugul in agregat cu grapa cu colti reglabili sau cu combinatorul. Pregatirea patului germinativ se face primavara, imediat ce se poate intra in camp, cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti reglabili sau cu combinatorul.

Samanta si semanatul pentru armurariu

Semanatul se poate realiza cu semanatorile SPC – 6. Armurariul se inmulteste prin seminte semanate direct in camp, cu puritate fizica de minim 95%, iar germinatia minima de 85%.

Armurariul se seamana primavara foarte devreme. Semanatul timpuriu intr-un teren bine pregatit va contribui la realizarea unui rasarit uniform si deci, a unei infloriri si fructificari uniforme, ceea ce va influenta pozitiv recolta. Cantitatea de samanta la hectar este de 10 kg/ha.

Spatiul dintre randuri variaza intre 50 si 62,5 cm, in functie de gradul de imburuienare a solului. Prin respectarea normei si distantei de semanat recomandate se realizeaza o densitate de 15-18 plante/m2. Samanta de armurariu se incorporeaza la 3-4 cm adancime.

Lucrari de ingrijire pentru armurariu

Imediat dupa rasarirea plantelor, se incepe prasitul intre randuri, folosind cultivatoarele prevazute cu discuri de protectie. Lucrarile mecanice de intretinere sunt completate cu prasile manuale si lucrari de plivit. In timpul perioadei de vegetatie se vor executa numai 1-2 prasile mecanice, deoarece frunzele rozetei bazale acopera relativ rapid intervalurile dintre randuri (aceasta cand nu se erbicideaza).

Pentru controlul chimic al buruienilor monocotiledonate din cultura de armurariu se recomanda produsele: Fusilade Forte EC (1,2 l/ha) care se aplica atunci cand buruienile au 10 cm.

Putregaiul radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum) este boala intalnita cel mai frecvent in cultura de armurariu. Pentru prevenirea atacului se recomanda respectarea masurilor culturale de igiena fitosanitara. Dintre daunatori amintim: ratisoara (Tanymecus spp.) si gandacul pamantiu (Opatrum sabulosum), care ataca plantutele tinere abia rasarite. Se recomanda respectarea asolamentului si evitarea amplasarii dupa culturile atacate de acesti daunatori,efectuarea de araturi adanci dupa recoltare, insamantarea cat mai timpurie, prasile repetate.

Recent s-au mai semnalat: omida scaietilor (Cynthia cardui) si viermii sarma (Agriotes spp.). Combaterea daunatorilor se poate realiza prin tratamente cu Mospilan 20 SC (0,04-0,125%). Pentru omida scaietilor, combaterea se realizeaza prin stropirea cu un piretroid de sinteza la atingerea maximului curbei de zbor a adultilor.

Recoltarea la armurariu

Ca faza fenologica armurariul se recolteaza cand 60-70% din inflorescente sunt uscate, inainte ca acestea sa se desfaca si sa elibereze fructele, care sunt usor luate de vant. Recoltarea se face cu combina de recoltat cereale reglata corespunzator pentru a nu sparge fructele sau a nu le arunca odata cu masa vegetala eliminata.

Prelucrarea materiei prime la armurariu

La recoltarea din lan, fructele de armurariu sunt amestecate cu diferite portiuni ale plantei si resturi vegetale care maresc umiditatea amestecului. De aceea, imediat dupa recoltare, se iau masuri pentru uscare si conditionare. Uscarea se face prin lopatare care se executa pana cand fructele ajung la o umiditate de 12%. Conditionarea se face cu selectorul sau cu vanturatoarea. Fructele conditionate se pastreaza in depozite curate si bine aerisite. Inainte de depozitare, magaziile se dezinfecteaza si se deratizeaza. Productiile obtinute sunt de 800-1500 kg/ha.

Tehnologia de cultivare a armurariului este realizata de Catalina Drutu, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE