galbenele

Tehnologia de cultivare pentru galbenele, planta medicinala perfecta pentru fermierii cu suprafete mici

Facebook
Twitter

Tot mai multi fermieri romani, cu suprafete mici, aleg sa cultive plante medicinale, deoarece acestea nu necesita prea multe lucrari de ingrijire si nici nu sunt pretentioase la caracteristicile solului. Una dintre cele mai intalnite culturi de acest tip este chiar cea de galbenele, care se bucura in ultima perioada de o cerere importanta si in strainatata.

Galbenelele, denumite si „florile de aur ale sanatatii” sunt plante medicinale anuale cultivate si in scopuri ornamentale. Florile galbenele contin saponozide triterpenice, carotenoide, flavonozizi si glicozizi flavonici, ulei volatil, substante minerale si amare etc. Datorita compozitiei chimice complexe florile de galbenele au proprietati: cicatrizante, antiinflamatoare, bactericide si antitricomonazice fiind utilizate in tratamentul plagilor, arsurilor, ulcerului gastric si duodenal, in afectiuni hepatobiliare si in spalaturi vaginale.

In tara noastra, alaturi de unele populatii locale, se cultiva soiul Petrana creat la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti.

Tehnologia de cultivare pentru galbenele: Cerinte fata de clima si sol

Galbenelele au cerinte moderate fata de temperatura, umiditate si lumina. Nici fata de sol nu au pretentii mari dezvoltandu-se chiar si pe solurile mlastinoase. Totusi, cele mai mari productii se obtin atunci cand se cultiva pe soluri fertile, afanate, cu umiditate suficienta si care se incalzesc usor.

Tehnologia de cultivare pentru galbenele: Rotatia culturii

Se recomanda a se cultiva dupa plante care lasa solul curat de buruieni si bine aprovizionat in elemente nutritive ca: borceagul, culturi prasitoare si leguminoasele pentru boabe.

Pentru a preveni atacul bolilor si daunatorilor vor reveni pe acelasi teren numai dupa 4-5 ani.

Tehnologia de cultivare pentru galbenele: Fertilizare

Reactioneaza foarte bine la ingrasaminte, in special pe solurile cu fertilitate redusa si in zonele cu precipitatii abundente.

Fosforul influenteaza pozitiv productia de inflorescente si polifenoli determinand prelungirea duratei de inflorire. Se recomanda in doze de 60 kg/ha s.a., conform tabelului 1.

galbenele

Tabel 1 – Influenta ingrasamintelor cu fosfor asupra productiei de inforescente uscate si polifenoli la Calendula officinalis L.

Si ingrasamintele cu azot determina obtinerea unor sporuri insemna te de productie. Se recomanda sa se administreze in doza de 45 kg/ha s.a., conform tabelului 2. Potasiul se va aplica in doza de 45 kg/ha s.a.

galbenele

Tabel 2 – Influenta ingrasamintelor cu azot si potasiu asupra productiei de inflorescente uscate si polifenoli la Calendula officinalis L.

Gunoiul de grajd, bine fermentat, aplicat in doze de 30-40 t/ha, duce la sporirea considerabila a productiei de flori si a continutului in principii active. Ingrasamintele cu fosfor si potasiu precum si cele naturale (gunoi de grajd) se vor aplica toamna sub aratura de baza iar cele cu azot primavara devreme.

Tehnologia de cultivare pentru galbenele: Lucrarile solului

Dupa recoltarea plantei premergatoare si eliberarea terenului de resturi vegetale terenul se va ara la adancimea de 25 cm cu plugul in agregat cu grapa stelata.

Primavara devreme imediat ce se poate intra in camp se pregateste patul germinativ cu polidiscul urmat de grapa cu colti reglabili si bara nivelatoare ultima lucrare fiind o trecere cu combinatorul. Prin aceasta se urmareste maruntirea, nivelarea si afanarea solului in vederea asigurarii conditiilor optime pentru germinare si rasarire.

Tehnologia de cultivare pentru galbenele: Samanta si semanatul

Galbenelele se inmultesc prin seminte. La semanat se vor utiliza seminte care au puritatea fizica minim 85-95%, iar germinatia minim 70-85%.

Epoca de semanat. Se seamana primavara devreme. Unii autori recomanda si alte epoci, la intervale de doua saptamani, pentru recoltarea in mod esalonat a florilor.

Densitatea plantelor se realizeaza prin folosirea la semanat a 10-12 kg/ha samanta, in functie de indicii de calitate a acesteia. Pe suprafete mari se seamana cu semanatorile universale SUP la care se regleaza distribuitoarele pentru a nu fi sparte semintele si se urmareste curgerea semintelor din cutii in tubul semanatorii si brazdare, in asa fel ca aceasta sa fie continua, pentru a se realiza uniformitatea culturii. Pe suprafete mici se seamana manual, in cuiburi a cate 2-3 seminte.

Distanta de semanat este de 50 cm intre randuri iar intre cuiburi pe rand de 20 cm. Adancimea de semanat este de 2-3 cm.

Tehnologia de cultivare pentru galbenele: Lucrari de ingrijire

Combaterea buruienilor din culturile de galbenele se realizeaza prin prasit intre randuri (mecanic pe suprafete mari si manual pe cele mici) si pliviri pe rand ori de cate ori este nevoie.

Combaterea chimica a buruienilor se realizeaza prin utilizarea erbicidelor Venzar 500 EC (1 l/ha) si Fusilade Forte EC (1,3-1,5 l/ha). Venzarul se aplica inainte de semanat si se incorporeaza cu ultima lucrare de pregatire a patului germinativ in timp ce Fusilade Forte EC se administreaza in vegetatie cand buruienile monocotiledonate nu au mai mult de 10 cm inaltime.

Combaterea bolilor si daunatorilor. In culturile de galbenele s-au semnalat fara a produce pagube insemnate, urmatoarele boli: fainarea (Sphaerotheca fuliginea Salm), patarea bruna a frunzelor (Entyloma calendulae De Bary), patarea cenusie a frunzelor (Cercospora calendulae Sacc) si putregaiul bazei tulpinii si radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum).

Dintre daunatori culturile de galbenele au fost atacate de Acanthophilus eluta Meig. (Diptera – Tephritidae). Nu se recomanda tratamente chimice, se urmareste respectarea verigilor tehnologice pentru prevenirea atacului de boli si daunatori. In ultimii ani, s-a semnalat si atacul larvelor defoliatoare ale speciilor de Mamestra (buha).

Tehnologia de cultivare pentru galbenele: Recoltarea

Inflorescentele se recolteaza cand s-au deschis primele 2-3 randuri de flori ligulate, incepand din luna iunie pana in octombrie. Se recolteaza dupa ce s-a ridicat roua si pana seara tarziu, pe timp insorit, inflorescentele punandu-se in cosuri cu volum mic fara a fi presate.

Recoltare se face manual, la intervale de 2-4 zile la inceput, apoi mai rar in functie de ritmul infloririi si conditiile climatice. Cu cat se recolteaza mai regulat cu atat plantele formeaza mai multe inflorescente.

Tehnologia de cultivare pentru galbenele: Prelucrarea materiei prime

Inflorescentele proaspat recoltate nu se pastreaza in gramezi, deoarece se incing si isi pierd culoarea. Dupa cel mult 3-4 ore de la recoltare se intind la uscat, in spatii curate si aerisite si se intorc des pentru a nu se deprecia calitativ.

Uscarea pe cale artificiala se face la temperatura de 40-50 OC, dupa ce inflorescentele au fost uscate la umbra 2-3 zile. Florile uscate in conditii optime isi mentin culoarea naturala. Randamentul de uscare a inflorescentelor este de 7-8:1, iar productia medie ce se poate obtine este de 18-20 q/ha inflorescente uscate.

Tehnologia de cultivare a galbenelelor este realizata de Catalina Drutu, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE