Ferma Trifești din județul Iași a fost modernizată și dotată cu o sală de muls, prin implementarea unui proiect finanțat prin Axa 1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, Măsura 121 – „Modernizarea exploatațiilor agricole”, în valoare de 8,47 milioane de lei.
Perioada de implementare a proiectului finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR este decembrie 2009- februarie 2014, iar finanțarea nerambursabilă s-a ridicat la 50% din valoarea acestuia.
Proiectul, finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR, a vizat valorificarea potențialului agricol și creșterea productivității fermei, potrivit informațiilor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR).
Societatea a fost înființată în anul 2008 și are ca principal obiect de activitate agricultura și zootehnia (creșterea bovinelor de lapte). În același an a fost înființată o mică fermă care, pe lângă creșterea bovinelor, a avut ca activități secundare cultura cerealelor, a plantelor tehnice și producerea de loturi semincere.
Argumentele ce au stat la baza realizării acestui proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR au fost necesitatea de modernizare a grajdurilor existente în patrimoniul societății și necesitatea creșterii și diversificării producției la calitate și prețuri competitive. Proiectul de investiții cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR ce a avut ca scop modernizarea fermei zootehnice prin execuția unor lucrări de construcții și prin achiziția de utilaje și dotări a fost depus în sesiunea din septembrie 2009.
Principalul obiectiv al proiectului finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR a avut în vedere modernizarea fermei de vaci, prin achiziționarea unui număr de 100 de vaci pentru lapte, cu potențial genetic ridicat, din rasa Holstein Frize, care dau în jur de 32-35 de litri de lapte zilnic. În paralel, au fost incluse în proiect și modernizarea a două grajduri pentru vaci de lapte, a trei grajduri pentru tineret taurin, a unei maternități, a unei magazii de cereale și construirea unei săli de muls care să corespundă atât unui flux tehnologic modern, cât și standardelor Uniunii Europene.
Activitățile proiectului finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR s-au axat pe achiziționarea de mașini, utilaje și echipamente agricole noi, pentru activități strict legate de fluxul tehnologic al fermei zootehnice: o mașină de erbicidat autopropulsată, un tractor de 95 cai putere, o combină de recoltat cereale, un plug reversibil cu patru trupițe, un plug reversibil cu cinci trupițe, o grapă cu discuri, un combinator tractat, o cisternă vidanjă, o remorcă basculabilă în trei părți, un încărcător frontal, o cositoare purtată, o greblă, o mașină de înfoliat baloți, o remorcă tehnologică, o remorcă pentru împrăștiat gunoi, o moară cu ciocănele, o semănătoare de păioase, un cântar electronic, un selector de semințe de cereale, o instalație modernă de muls, un tanc de stocare și răcire a laptelui conectat la adăpători anti-îngheț, o instalație de evacuare a dejecțiilor cu două lame și mai multe juninci gestante.
Anual, beneficiarul fondurilor europene nerambursabile prin PNDR are aproximativ 4.000 de angajați zilieri, pe lângă cei 19 angajați permanenți, lucru ce contribuie semnificativ la creșterea impactului social și economic pe care societatea îl are în zonă. Succesul implementării proiectului finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR este dat de faptul că a contribuit semnificativ, în cei patru ani de activitate, la creșterea productivității muncii.
Rezultatele proiectului finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR sunt reflectate și în indicatorii financiari, având în vedere creșterea cifrei de afaceri ce conduce implicit la o creștere a valorii adăugate prin diversificarea gamei de produse, diversificarea activității, creșterea calității produselor și prețul competitiv al acestora. Proiectul finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR este un exemplu de bune practici deoarece prezintă sustenabilitate financiară, contribuie la dezvoltarea zonei, iar utilajele achiziționate corespund standardelor europene în ceea ce privește protecția mediului.