Ghid de bune practici pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură: cum să iei aproape 4 milioane de lei pentru o fermă de vaci de lapte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin proiectul „Construire grajd mecanizat pentru 350 de vaci de lapte, sală de muls cu 24 de posturi, storcător dejecții, drum acces la SC AGROIND FOCȘANI SA, punct de lucru: sat Doaga, comuna Garoafa, județul Vrancea”, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 121 – „Modernizarea exploatațiilor agricole”, fermierul Petrică Azoiței a bifat încă o reușită.

Producătorul este unul dintre primii furnizori de lapte din România pentru Danone, livrând zeci de milioane de litri de lapte către procesator.

Proiectul pe care vi-l prezentăm astăzi a beneficiat de un buget total de peste 7,99 milioane de lei, din care 3,99 milioane de lei au reprezentat fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, disponibile prin PNDR.

Proiectul de modernizare a fermei agricole din satul Doaga, comuna Garoafa, județul Vrancea vine în completarea unor serii de investiții pe care fermierul Petrică Azoiței le-a efectuat prin intermediul fondurilor nerambursabile încă din anul 2005. Investiția realizată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 121 – „Modernizarea exploatațiilor agricole” a avut ca scop dezvoltarea constructivă a fermei, coroborată cu utilizarea celor mai performante tehnologii de creștere a bovinelor, cu creșterea permanentă a calității produselor obținute și a stării de sănătate și bunăstării efectivului de animale.

La ora actuală, ferma poate fi considerată una dintre cele mai moderne și competitive exploatații de bovine din țară, comparabilă din punct de vedere al performanțelor cu ferme din alte țări ale Uniunii Europene.

Dosarul de finanțare a fost depus la instituția specializată în cadrul sesiunii cinci aferentă Măsurii 121, în 02.10.2009. Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 36 de luni. Pentru serviciile de proiectare și consultanță, unitatea a contractat firme specializate. Prin această investiție, ferma a adoptat un sistem de adăpostire a vacilor de lapte în stabulație liberă, mecanizat, caracterizat de aplicarea unor metode eficiente de creștere a bovinelor.

Totodată, ferma respectă cerințele naționale și europene privind protecția mediului, precum și normele comunitare din domeniul sanitar și sanitar-veterinar.

Proiectul fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, disponibile prin PNDR a presupus construirea unui grajd mecanizat pentru 350 de bovine, a unui drum de acces către fermă, construirea unei săli de muls cu 24 de posturi, dotată cu storcător pentru dejecții, achiziționarea de echipamente și dotări necesare desfășurării activității în cadrul fermei: o instalație de muls, o combină pentru recoltat păioase, o combină pentru recoltat porumb, un tractor, o mașină pentru erbicidat, o semănătoare, un cultivator, o presă de baloți, o remorcă pentru împrăștiat dejecții, un plug, un cântar cu o capacitate de 60 de tone, echipament necesar procesării brânzeturilor, o mașină de transport animale, o remorcă tehnologică, un generator și două remorci cu capacitate de 18 tone.

Construcția este modernă, realizată pe structură de lemn, cu pereți semi-deschiși, sistem de ventilație a aerului și sistem automat de curățare cu plug raclor.

Grajdul are o cale de acces centrală, pe care poate intra o remorcă tehnologică pentru furajarea animalelor, iar în stânga și dreapta căii de acces se află boxele cu adăpători, sistemele de scărpinat pentru vaci și ventilatoarele. Dejecțiile sunt colectate într-un sistem de canale și în lagune subterane, unde urmează a fi decantate pentru a fi folosite ulterior ca îngrășământ natural.

Adăpostul este prevăzut cu o cale de acces a vacilor către sala de muls și cu un sistem paralel, a câte 12 posturi, care înlocuiește sistemul vechi de muls la conductă, folosit anterior acestei investiții. Sala de muls este prevăzută cu câte un calculator la fiecare post, care monitorizează calitatea și cantitatea de lapte oferită de fiecare animal.

Construcția a fost dotată cu instalație de climatizare și ventilație, pentru asigurarea unei temperaturi tehnologice normale, care întreține un microclimat corespunzător pe tot parcursul anului, atunci când ventilația naturală nu este suficientă. Sistemul de adăpare este capabil să asigure repartizarea uniformă a cantității necesare de apă, printr-un flux stabil, dimensionat la numărul efectiv de bovine din unitate.

Totodată, animalele au cușete individuale, unde se odihnesc pe pufarin – un nisip foarte fin, extras din Lunca Siretului. Acest tip de așternut este puternic absorbant de umezeală și nu afectează picioarele bovinelor. În plus, pentru ca văcuțele să fie relaxate, Petrică Azoiței le pune să asculte muzică clasică.

Instalațiile și echipamentele achiziționate permit desfășurarea procesului de exploatare și creștere a bovinelor în condiții optime, tehnologiile folosite conducând la obținerea unor produse de calitate, la randamente sporite, în condiții de eficiență și productivitate a muncii crescute. Din punct de vedere al oportunităților și lecțiilor învățate în urma acestui tip de investiții, se disting aspecte relevante la nivel sectorial, de piață, al forței de muncă, cu efecte favorabile asupra dezvoltării economiei locale.

În prezent, activitatea de producție a produselor lactate se află pe un trend ascendent la nivel național, în special datorită creșterii exigențelor cu privire la calitatea produselor alimentare și creșterii consumului de produse autohtone în detrimentul produselor provenite din export.

Petrică Azoiței spune că, prin implementarea proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultură, disponibile prin PNDR, productivitatea fermei a crescut cu aproximativ 30%, iar previziunile pentru viitor sunt favorabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE