Anul acesta, 40 de fermieri au luat parte la conferinţa organizată la Bucureşti, sub deviza „Un parteneriat de calitate, pentru un viitor de succes”, de Danone, ce a avut drept temă identificarea de noi soluţii pentru a creşte cantitatea şi calitatea laptelui proaspăt livrat către procesator, în condiţiile unei activităţi eficiente şi sustenabile în fermă.
Colaborarea Danone cu fermierii din România a început acum 15 ani, când au fost fabricate primele produse Danone în România, şi s-a dezvoltat de la an la an, în direcţia consolidării unor parteneriate durabile, acordând o atenţie deosebită îmbunătăţirii continue a calităţii laptelui proaspăt colectat de la fermele din România.
„Pentru Danone, fermierii nu sunt doar furnizori de lapte, ci parteneri apropiaţi de afaceri, iar relaţia noastră se bazează pe o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea producţiei de lapte de calitate în România. Asigurarea celor mai bune resurse de lapte din fermele româneşti a fost întotdeauna o prioritate pentru Danone, deoarece reprezintă un factor cheie ce asigură superioritatea produselor noastre. Angajamentul Danone faţă de fermierii români s-a concretizat în susţinerea unui program, totalizând investiţii de peste 22 de milioane de lei în 8 ani, care a avut ca scop creşterea producţiei de lapte şi a calităţii laptelui de la fermele mari şi mici. Mă bucur că această conferinţă a reconfirmat interesul ambelor părţi pentru un parteneriat benefic, de lungă durată, în care succesul fermierilor este succesul nostru şi reciproc”, a declarat Dieter Schulz, director general Danone Europa de Sud Est.
În cadrul programului „Spre Vest”, iniţiat de Danone în anul 2006, fermele partenere din România au investit în peste 3.500 juninci de rasă şi 21 săli de muls, ceea ce a dus la o producţie suplimentară de 70 de tone de lapte pe zi. În acest an se află în derulare încă 6 proiecte, iar alte 2 vor fi demarate în curând. Programul Danone de sprijin pentru dezvoltarea fermelor producătoare de lapte continuă, pentru anul 2015 fiind preconizate investiţii ce depăşesc un milion de euro.
Din portofoliul de furnizori, 8 ferme livrează lapte pentru Danone de peste 10 ani. Cel mai vechi furnizor este Petrică Azoiţei, proprietarul fermei Agroind Focşani.
„Colaborez cu Danone de 15 ani. În timpul acesta, ferma mea a crescut de la 300 capete la 864 capete în prezent. Am instalat, tot cu sprijinul Danone, o sală de muls cu 24 posturi, astfel încât de la 1.800 litri de lapte pe zi în 1999, am ajuns acum la 9.000 litri livraţi zilnic către Danone”, a precizat Petrică Azoiţei.
Colaborarea fermierului cu Danone a început încă din 1997, când au demarat lucrările la fabrica din București. Primele livrări s-au realizat în 1999, iar până în prezent Petrică Azoiței a livrat peste 39 de milioane de litri de lapte către Danone.
„La început, fabrica Danone a funcționat aproape jumătate de an numai cu lapte de la ferma noastră”, a declarat proprietarul Agroind Focșani.
Toate fermele partenere Danone respectă strict cerinţele privind sănătatea, furajarea şi îngrijirea văcuţelor, dar şi condiţiile de igienă pentru echipamentele de muls, de păstrare şi de răcire a laptelui. De altfel, standardele de igienă şi de siguranţă alimentară sunt respectate pe tot drumul laptelui, începând cu fermele, la fabrică şi apoi la raft.
Compania deţine propriul laborator de analize autorizat în fabrica din Bucureşti, unde sunt realizate peste 1.600 de teste în fiecare zi, pentru validarea materiilor prime, controlul pe flux, verificarea produsului finit şi a condiţiilor de igienă în fabrică.
Danone livrează zilnic pe piaţa din România peste un milion de iaurturi. Practic, unul din două iaurturi consumate în România este produs de Danone, cu lapte proaspăt, de la fermele româneşti.