Secret de fermier: muzica clasică sporește productivitatea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Secretul fermierilor care au reușit în afaceri este curajul de a investi, fie că e vorba de credite sau de accesarea fondurilor europene, pentru a cumpăra utilaje şi animale de rasă. Petrică Azoiţei a preluat în 1990 un fost IAS din Vrancea, împreună cu câţiva cunoscuţi, prin metoda MEBO. Aşa a luat fiinţă Agroind Doaga.

De atunci, a accesat fonduri europene şi credite, investind câteva milioane de euro în ferma sa, care are astăzi 350 de vaci Holstein de lapte și exploatează o suprafață de vreo 700 de hectare, din care 200 sunt în arendă. O parte din banii folosiți pentru investiții au venit de la procesatorul căruia i-a livrat din 1999 încoace peste 31 de milioane de tone de lapte. Danone i-a acordat credite fără dobândă, care au reprezentat plăți în avans pentru laptele pe care urma să îl livreze. Din aceste credite, fermierul vrâncean a achitat creditul de la pentru preluarea IAS-ului, a cumpărat o instalație de muls ultramodern și a achitat o parte din cheltuielile curente.

Petrică Azoiței se poate lăuda și cum grajd modern, care a costat vreo 650.000 de euro. Animalele au cuşete individuale, unde se odihnesc pe un nisip foarte fin, şi există spaţii speciale unde vacile sunt masate cu perii. Ca să fie relaxate şi să dea mult lapte, Petrică Azoiţei îşi tratează cele vreo 350 de vaci din rasa Holstein cu muzică de Ravel, Bach sau Porumbescu. Rezultatele se văd: aceste metode învăţate din străinătate au contribuit la creşterea producţiei cu circa 20%.

Pentru a avea un control crescut asupra producției și asupra efectivelor, Petrică Azoiței a instalat un sisteme electronic de monitorizare a vacilor, care poate analiza calitativ laptele dat de fiecare dintre acestea în parte sau poate spune dacă animalul este sub tratament. Vacile au implantate cipuri care determinăperioada optimă de montă. Investiția a fost pe măsura performanței: sistemul a costat vreo 160.000 de euro, în condițiile în care numai pentru achiziționarea chipurilor s-au cheltuit vreo 15.000 de euro.

Petrică Azoiței are planuri mari. Fermierul vrâncean pregătește terenul pentru o investiție în biogaz și montarea de panouri fotovoltaice, pentru a reduce costurile cu energia.

Chiar dacă din 2014 nu se va mai putea comercializa decât lapte conform, iar din 2015 vor fi eliminate cotele de lapte, Petrică Azoiței spune că România are șansa de a exporta lapte, dacă și guvernanții vor înțelege că „agricultura este coloana vertebrală a unei societăți”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE