Agricultura ecologica, o prioritate a PAC: „Ne așteaptă nemții să ne ducem cu produse bio, dar noi cultivăm grâu, că așa am învățat!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În cadrul Consiliului miniștrilor Agriculturii din Uniunea Europeană, Letonia a prezentat prioritățile mandatului în fruntea Consiliului Uniunii Europene, agricultura ecologica fiind în top.

De la 1 ianuarie 2015, Letonia a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Rusia. La prima reuniune a miniștrilor Agriculturii din spațiul comunitar, care a avut loc la Bruxelles, reprezentanții statului baltic au prezentat programul pentru dezvoltarea agriculturii și pescuitului.

În ceea ce privește agricultura, ministrul leton al Agriculturii, Jānis Dūklavs, care a prezidat lucrările reuniunii, a subliniat importanța rolului agriculturii ecologice și nevoia simplificării politicii agricole comune (PAC), în special în ceea ce privește plățile directe, dezvoltarea rurală și organizarea pieței unice.

Nota de plată a fermierilor europeni crește de la o zi la alta din cauza embargoului impus de Rusia, iar Jānis Dūklavs a precizat că situația trebuie gestionată la nivel european și nu național și că este inacceptabil ca statele membre să beneficieze de tratamente diferențiate, poziție susținută și de România.

Profit din agricultura bio

Pentru fermierii locali, nominalizarea agriculturii ecologice ca o prioritate la nivel european este de bun augur, mai ales că cererea de produse bio este în creștere.

„Ne așteaptă nemții să ne ducem cu produse bio, dar când le zic fermierilor noștri să cultivăm ceea ce cere piața, cum sunt aronia, goji, se uită urât. Noi știm să facem grâu și porumb, dar trebuie să producem ceea ce cere piața și ne poate aduce un profit mai mare”, a declarat pentru știriagricole.ro Ștefan Muscă, vicepreședintele Agrostar.

Având în vedere cererea mare de produse bio, agricultura ecologica a fost inclusă și pe lista priorităților din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, beneficiind de fonduri europene nerambursabile în cuantum de 200 de milioane de euro. Însă, pentru ca profitul fermierilor să crească, aceștia trebuie să exporte produse procesate, cu valoare adăugată mare, și nu materie primă brută.

„Noi ne-am gândit să facem cooperative care să dezvolte linii de procesare de dimensiuni medii, unde să facem lactate, conserve de legume sau fructe”, a adăugat Ștefan Muscă, vicepreședintele Agrostar.

Fermierii care integrează producția și se asociază pot obține fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014-2020 de până la 90% din valoarea proiectului de investiții. De asemenea, nici subventiile pentru conversia la agricultura ecologica nu sunt de neglijat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE