Fonduri europene nerambursabile pentru micii fermieri: 7.500 de euro pentru dezvoltarea unei ferme de semi-subzistență

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierul Constantin-Nicolae Badea, din comuna Vitomirești, județul Olt, a reușit să obțină fonduri europene nerambursabile în valoare de 7.500 de euro pentru diversificarea producției agricole, valorificarea potențialului agricol și creșterea productivității.

Implementarea proiectului finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Axa 1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență”, a început în martie 2012, fiind un proiect pe cinci ani, cu finanțare nerambursabilă 100%.

Fermă de semi-subzistență este termenul cel mai des folosit pentru a defini gospodăriile agricole țărănești care produc atât pentru nevoile familiei, cât și pentru piață.

Constantin-Nicolae Badea își desfășoară activitatea agricolă din anul 1998, împreună cu familia, în comuna Vitomirești, din județul Olt. Produsele agricole obținute în cadrul fermei sunt consumate în gospodăria proprie, iar surplusul este vândut pe piața locală.

Sprijinul financiar solicitat și primit prin Măsura 141 a PNDR a avut scopul de a-i asigura beneficiarului veniturile necesare în perioada de restructurare și transformare a fermei de semi-subzistență într-o exploatație orientată preponderent către piață, prin utilizarea durabilă a factorilor de producție și prin îmbunătățirea managementului, ca urmare a diversificării producției agricole, adaptată condițiilor locale.

Contractul de finanțare a fost semnat în martie 2012, rolul beneficiarului fiind de a întocmi pentru fermă programe de dotare și de dezvoltare care să asigure creșterea producției, în scopul valorificării pe piață. De aici derivă și îmbunătățirea veniturilor necesare familiei. Calea urmată a fost creșterea suprafețelor lucrate și a numărului de animale, pentru sporirea productivității muncii și asigurarea unui disponibil mai mare pentru piață.

În primul an, pe 0,87 ha a fost cultivat porumb, echivalentul a 0,185 UDE, iar pe 1,13 ha, pruni, echivalentul a 2,401 UDE. Beneficiarul mai deține doi porci și 50 de găini. Prin intermediul fermei, el comercializează 500 kg de prune uscate, 500 kg de porumb și 100 kg de carne de porc. În anul țintă își propune să ajungă la cultivarea a 7 ha cu grâu și la mărirea suprafeței destinate prunilor la 1,88 ha.

Participarea fermei de semi-subzistență la aprovizionarea pieței locale este semnificativă și cantitativ, și calitativ. Rolul fermelor mici de semi-subzistență este important și pe plan social, întrucât asigură mijloacele de existență pentru o mare parte din populația rurală.

Ferma oferă alimente necesare la nivel local. Vânzarea acestora conduce la creșterea veniturilor exploatației agricole care vor fi folosite în perioada următoare pentru investiții în terenuri și animale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE