Accesând aproape 3,5 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile disponibile prin Axa 1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, Măsura 121 – „Modernizarea exploatațiilor agricole”, SC SERRA-IVAS SRL a implementat, în perioada decembrie 2009 – decembrie 2013, un proiect care a presupus construire sere cu încălzire din surse regenerabile.
Povestea proiectului finanțat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultură și localizat în comuna Nicolae Bălcescu, județul Constanța, a început în anul 2008, când soții Ianțoc, împreună cu cei doi fii ai lor, au luat decizia de a dezvolta o seră care să-i aprovizioneze tot timpul anului pe clienții din zonă. Prin urmare, au achiziționat un teren și, cu ajutorul unui consultant, au pregătit proiectul pentru accesarea fondurilor europene, obținând finanțare și implementându-l cu succes, potrivit informațiilor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR). A rezultat o seră ultramodernă, construită cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultură.
Factorii climatici din seră sunt monitorizați printr-o serie de senzori, termometre și umidometre, datele înregistrate de acestea fiind transmise unui sistem computerizat, care menține parametrii la un nivel specific culturii din seră.
Pentru o fructificare uniformă, polenizarea se face biologic, folosindu-se bondari, cu efect pozitiv asupra cantității și calității producției. Soluția adoptată pentru combaterea dăunătorilor este tot biologică, utilizându-se produse cu scop preventiv, dar și curativ, care se bazează pe antagonismul speciilor. Astfel, nu se mai folosesc metodele chimice de tratare a plantelor împotriva dăunătorilor, evitându-se scăderea calității tomatelor.
Sera este acoperită cu o folie dublă gonflabilă, iar încălzirea se face cu ajutorul centralelor pe biomasă (peleți), deci din surse regenerabile.
Proiectul este orientat spre învățarea continuă, întrucât aplică noi tehnologii de cultură în sistem hidroponic, puțin folosit în țara noastră. El stimulează apariția de noi idei, în special în ceea ce privește folosirea resurselor regenerabile (centrala de încălzire a serei poate fi adaptată și la alte tipuri de peleți din deșeuri vegetale). De asemenea, s-a reușit crearea unui lanț scurt de aprovizionare, întrucât roșiile proaspete sunt livrate direct de la fermă la supermarketurile din Constanța, aflate la 30 km distanță, fără alți intermediari.
Prin realizarea acestui proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultură, s-a urmărit creșterea competitivității sectorului agricol. Obiectivele specifice ale proiectului au fost introducerea de tehnologii noi de cultivare a tomatelor în sistem protejat și producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile. De asemenea, obiectivele operaționale ale proiectului au fost promovarea investițiilor într-o exploatație agricolă din sectorul vegetal, prin realizarea de construcții și achiziționarea de mașini și utilaje noi, precum și creșterea valorii adăugate a produselor agricole.
Prin acest proiect au fost implementate următoarele activități:
- construirea unei sere de 8.640 mp pentru producerea legumelor în spații protejate. Sera este monobloc (tipul constructiv), cu structură din oțel galvanizat, profil „gotic” (acoperișul), încălzită (regim de căldură), pentru culturi folosindu-se substrat nutritiv. Din dotare fac parte cărucioare și platforme pentru recoltat și întreținerea culturilor, vibrator electromagnetic pentru polenizare, fumigator pentru tratamente fitosanitare, folie pentru acoperirea solului;
- amenajarea unui corp zonă tehnică de 350 mp, format din următoarele încăperi funcționale:
- filtru sanitar, cameră tehnică, stație hidrofor și puț forat, depozit europaleți, depozit peleți/brichete, SAS trecere și centrală termică, toate pentru amplasarea utilităților și a sistemelor centralizate de comandă și control;
- construirea unui depozit de 250 mp, pentru stocarea temporară a producției de tomate și prelucrarea primară a producției de tomate, format din următoarele încăperi funcționale:
- filtru sanitar unisex;
- recepție spălare-sortare: aici are loc recepția materiei prime, care este dirijată pe flux, în funcție de calitate, către depozit sau către prelucrarea primară;
- depozit pentru stocarea temporară a tomatelor, dotat cu instalație de refrigerare;
- cameră de prelucrare primară și pentru mixare/zdrobire: aici se produce un amestec de suc/pulpă de legume, ambalat la PET de 5/10/20 kg și livrat ulterior către HoReCa sau fast-food-uri, care utilizează produsul pentru diferite preparate;
- un depozit de refrigerare, pentru stocarea temporară, până la livrare, a piureului de tomate;
- un depozit pentru PET-urile care vor fi utilizate la ambalarea piureului de tomate;
- un depozit pentru lădițe și cutii de carton;
- un depozit pentru ambalaje de livrare a producției primare: tomate în lădițe și cutii de carton cu diferite capacități, de obicei 5-6 kg, preformate;
- o cameră de livrare: cu ajutorul unui electrostivuitor cu furci, marfa din depozitul de stocare a roșiilor este trimisă către mijloacele auto, pe europaleți. În corpul depozit sunt montate utilajele tehnologice pentru spălarea, sortarea și prelucrarea tomatelor.
- construirea unui pod basculă, pentru determinarea cantitativă a produselor livrate: un cântar auto suprateran, denumit generic pod basculă sau cântar basculă, cu capacitatea de cântărire de maximum 50-60 t, lungime minimă de 14 m, cu senzori de presiune, care transmit valorile la un calculator de proces dotat cu software de gestiune;
- amenajarea împrejmuirii și sistematizării obiectivului: alei carosabile, rigole de evacuare a apelor pluviale;
- achiziționarea de autovehicule cu carosare frig pentru transportul tomatelor și al piureului de tomate: unul cu sarcina utilă de 0,8-0,85 tone și unul de 1,6-2 tone.
Prin realizarea proiectului, producția serei a ajuns la 350 de tone tomate/ciclu de producție.
Implementarea proiectului a adus beneficii directe la nivel local, prin crearea a șapte locuri de muncă și prin creșterea veniturilor. În prezent, firma are 15 angajați, dintre care trei sunt membri ai familiei Ianțoc,beneficiarul proiectului.
Angajarea întregii familii în afacere și implementarea proiectului, prin tenacitate și muncă susținută, demonstrează efectul coeziunii forțelor pentru atingerea obiectivelor propuse. De asemenea, o altă lecție învățată din acest proiect a fost că asigurarea cofinanțării trebuie făcută din timp. În cazul de față, aceasta a fost singura dificultate, care a condus, de altfel, la prelungirea perioadei de implementare cu un an.