Prin proiectul „Fermă de creștere și îngrășare a porcilor, anexe și împrejmuire la SC AGRO CONSULTING CHIRIAC SRL”, finanțat prin Axa 1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 121-„Modernizarea exploatațiilor agricole”, beneficiarul a obținut aproape 3,5 milioane de lei fonduri europene nerambursabile.
Buget total al proiectului implementat în perioada iulie 2011-iulie 2013 a fost de peste 8,68 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.
Proiectul implementat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR este un exemplu de afacere adaptată la cerințele pieței: în contextul creșterii continue a cererii de carne de porc, o firmă din județul Argeș a obținut finanțare europeană pentru construirea unei ferme.
Dosarul de finanțare cu fonduri europene nerambursabile a fost depus în sesiunea octombrie 2010, iar pe 05.07.2011 s-a semnat contractul de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Ferma este amplasată în comuna Slobozia, o localitate cu tradiție în dezvoltarea activităților agricole și agrozootehnice.
Ideea principală a proiectului de investiții ce are la bază domeniul de activitate al societății, a fost de a crea o fermă de creștere a porcinelor de 6.000 capete/ciclu de producție, cu o capacitate distribuită în trei hale.
Noua unitate rezultată în urma implementării proiectului cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR a fost concepută și dotată astfel încât procesul de creștere și îngrășare a porcinelor în sistem intensiv să se realizeze prin utilizarea celor mai noi și performante tehnologii în domeniu, în concordanță cu cerințele Uniunii Europene.
Tehnologia modernă utilizată în cadrul fermei, împreună cu materialul genetic reprezentat de hibrizi de înaltă clasă sunt factorii care au contribuit la creșterea de porci care produc carcase de calitate superioară, cu strat mic de grăsime și procent sporit de carne, în concordanță cu exigențele pieței. În aceste condiții, tehnologia folosită a contribuit direct la creșterea productivității muncii și implicit la administrarea fermei în condiții de rentabilitate economică ridicată, la realizarea unor condiții optime de lucru, precum și la protecția mediului.
Acest tip de proiect a avut o contribuție semnificativă la ameliorarea punctelor slabe ale sectorului de creștere a porcinelor: efective de animale sub potențial, calitate deficitară, dotare tehnică scăzută, productivitate scăzută a muncii și nivel scăzut de educație și competență în agricultură.
Obiectivele specifice ale proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR au constat în introducerea și dezvoltarea de tehnologii și procedee noi, ajustarea profilului, nivelului și calității producției la cerințele pieței și creșterea veniturilor. Tehnologia de exploatare urmărește valorificarea potențialului biologic al animalelor, utilizarea rațională a furajelor, a utilajelor din dotare, a adăposturilor și a forței de muncă, în scopul realizării unei producții ritmice, constante din punct de vedere calitativ și la costuri eficiente.
În cadrul proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR au fost construite trei hale de creștere a porcinelor la standarde europene, dotate cu echipamente specifice (furajare, ventilație, adăpare), care să asigure confortul necesar animalelor, fiecare cu suprafață construită de 1.991,11 mp, cu două compartimente a câte 1.000 de locuri pe compartiment, conectate la un tunel de legătură de 48 m, având o capacitate totală de 6.000 de locuri pentru porci grași, cu greutatea cuprinsă între 35 – 110 kg.
Pe lângă aceasta, a fost ridicată o hală – fabrică de nutrețuri combinate și au fost achiziționate cu fonduri europene nerambursabile un filtru sanitar pentru suprafața totală de 820 mp și un filtru sanitar pentru patru angajați.
În urma investițiilor din cadrul proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR, ferma a fost dotată cu o serie de facilități care asigură premisele necesare creșterii productivității: un tanc de colectare dejecții cu suprafața de 24 mp, un post de transformare MT/JT de 420 KVA cu platformă de 25 mp, incintă pentru dezinfecție rutieră cu suprafața de 72 mp, gospodărie de apă, puț forat de mare adâncime, cu suprafața de 55 mp și lagună de stocare dejecții cu suprafața de 4.774 mp și capacitate de 10.000 mc.
La nivel local, impactul social al proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR s-a materializat prin crearea și menținerea a nouă locuri de muncă, iar impactul economic s-a concretizat prin crearea unei societăți competitive, care să aducă sume la bugetul local.
Proiectul reprezintă o bună practică, deoarece soluția de construcție aleasă la acel moment este unică, prin sistemul de hale semirotunde, care gestionează eficient spațiul, prin nivelul de recirculare a aerului, iar perioada de construcție a fost redusă.
Clădirea a fost prevăzută cu un sistem amplu de iluminare (luminatoare în acoperiș), iar pereții laterali au fost construiți din panouri din plastic dur, prin spălare fiind asigurată curățenia necesară. Practic, în interiorul halelor nu există pereți din zidărie. Încălzirea se realizează cu ajutorul unui sistem de preluare a căldurii din dejecțiile lichide evacuate în canale, iar furajarea este automată, fiind controlată de sistemul de producere a furajului, datorită tehnologiei de creștere aleasă. În cadrul firmei au fost angajate trei persoane pentru îngrijirea efectivă a animalelor.
Proiecte similare derulate cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR pot fi adaptate și în alte zone, ținând cont de creșterea permanentă a cererii de carne de porc, atât la nivel local, cât și național.