Cum sa iti faci plantatie de mar super-intensiva cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada octombrie 2008 – octombrie 2011, S.C. Agrohorticola Batos S.R.L. din comuna Batos, judetul Mures, a implementat proiectul „Infiintare plantatie de pomi fructiferi (mar super-intensiv), achizitionare de tractoare, utilaje si echipamente tehnologice necesare exploatarii plantatiei”, finantat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura.

Bugetul total a fost de 9. 980.704 lei, din care suma de 3.627.439 lei a reprezentat contributie publica nerambursabila.

S.C. Agrohorticola Batos S.R.L. a inceput activitatea de pomicultura in primavara anului 2003. La infiintare, societatea exploata doar 42,7 ha de livada, in cadrul fermei pomicole Batos, situata la circa 20 de kilometri distanta de Reghin.

In prezent, activitatea de productie a societatii se desfasoara pe o suprafata de teren agricol de 283 ha, din care 190 ha sunt luate in arenda. Din suprafata  totala exploatata, plantatia pomicola reprezinta 122 ha. In 2003, firma a obtinut o finantare prin Programul SAPARD, costul fiind de peste 2 milioane de euro, ulterior aparand nevoia de diversificare a productiei si de achizitionare de tractoare, utilaje si echipamente tehnologice.

Studiile realizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale arata ca exista o cerere in crestere a consumului de fructe, iar productia interna nu poate satisface nici macar jumatate din aceasta. In anul 2007, in Romania au intrat, oficial, aproape 70.000 de tone de fructe, din care peste 20.000 de tone de mere si pere. Cu toate acestea, zona Batos-Dedrad, unde s-a implementat proiectul, este recunoscuta pentru productia de mere, avand conditii de clima propice pentru o astfel de cultura.

In 2008, firma a obtinut finantare nerambursabila FEADR, de data aceasta pentru dezvoltarea plantatiei de mar prin introducerea unei tehnologii performante de cultivare, eficienta din punct de vedere economic si care sa asigure cresterea productiei. Astfel, s-au achizitionat tractoare necesare efectuarii lucrarilor de infiintare a plantatiei de mar super-intensive si in activitatea curenta din livada, pompe pentru realizarea tratamentelor fitosanitare, un sistem de sustinere a scheletului pomilor, o instalatie de irigare prin picurare cu ajutorul careia se administreaza la nivelul radacinilor cantitatile optime de apa.

Totodata, productia de mere a fost diversificata, in functie de cerintele pietei, prin plantarea unor soiuri mai noi pe piata interna: Regal Prince Gala Must, Idared, Jonagold, Jonagored, dar si a unor soiuri mult solicitate atat pe piata interna, cat si la export, precum Golden Delicios. Prin intermediul investitiilor facute se experimenteaza cu aceste soiuri, in ideea de a extinde plantatiile cu soiuri noi care dau cele mai bune rezultate.

S.C. Agrohorticola Batos S.R.L  este membru asociat fondator al „Societatii Agricole a Producatorilor de Mere Dedrad-Batos”. Forma asociativa mentionata a obtinut statutul de grup de producatori, recunoscut preliminar in anul 2008. Obiectul principal al acestei forme asociative consta in comercializarea productiei de fructe la preturi mai bune, grupul negociind pentru toti membrii si administrand un spatiu de depozitare performant.

Adaugand faptul ca preferinta clientilor interni este orientata spre fructele obtinute in Romania, datorita proprietatilor gustative pe care acestea le au, este de asteptat ca productia obtinuta de Agrohorticola Batos in urma implementarii proiectului sa aiba o piata de desfacere asigurata. Proiectul realizat din fonduri FEADR a creat 17 locuri de munca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE