Fonduri europene nerambursabile pentru agricultura: cum sa iti cresti veniturile cu peste 60%

Facebook
Twitter

Codrut Troneci si-a ajutat tatal lucrand in ferma familiei din Voinesti, Dambovita, inca inainte de finalizarea studiilor superioare. In timpul facultatii si in  activitatea profesionala a invatat despre noi tehnologii de plantare a pomilor fructiferi si de crestere a productiei de fructe proaspete pentru a spori  profitabilitatea afacerii familiei.

Incepand cu anul 2009, a lucrat efectiv cu familia in ferma, iar in anul 2010 a decis sa se instaleze ca sef al exploatatiei agricole, accesand fonduri  nerambursabile prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, in suma de 10.000 euro. Pentru aceasta, tanarul s-a inscris la cursuri de calificare in meseria de pomicultor.

Activitatea agricola o desfasoara pe raza comunei Candesti, sat Candesti Vale din judetul Dambovita, unde, la data depunerii proiectului, detinea in folosinta, 1,54 hectare livada si in comuna Voinesti, sat Oncesti, unde a arendat 1,65 hectare de livada. Soiurile de fructe obtinute sunt soiuri traditionale de mar, prun si par.

Fiind o zona cu potential agricol mediu pentru cultivarea pomilor, tanarul si-a marit, prin proiect, suprafata cultivata cu pomi de la 3,19 hectare la 5,19 hectare, vizand prin aceasta extindere cresterea productiei de fructe si, implicit, cresterea veniturilor exploatatiei agricole. Pentru a realiza ceea ce si-a propus, tanarul fermier a achizitionat teren si material saditor pomicol pentru reinnoirea unei plantatii imbatranite si slab productive. Pentru realizarea lucrarilor agricole specifice, la inceput, tanarul a folosit utilaje agricole inchiriate de la terti.

Prin proiectul realizat, Codrut Troneci a cumparat utilaje, respectiv un plug, o freza, o cositoare si un tocator pentru resturi vegetale. Totodata, platile directe la hectar si subventiile de care tanarul pomicultor a beneficiat au fost utilizate pentru cresterea competitivitatii fermei agricole detinute.

Tanarul fermier a realizat si o serie de schimbari de management la nivelul fermei, imbunatatind evidenta veniturilor si a cheltuielilor. In acest sens, a urmarit cresterea productivitatii muncii si scaderea cheltuielilor. A luat masuri legate de eficientizare a achizitionarii inputurilor la preturi mai mici, dar de calitate superioara (material saditor certificat), de valorificare integrala a productiei obtinute.

Tanarul Codrut Troneci comercializeaza productia in pietele organizate pentru vanzarea fructelor, din orasele Bucuresti si Targoviste. Deoarece, prin proiect, s-a realizat o crestere a capacitatii de productie de la 31,9 tone initial la 51,90 tone la finalizarea proiectului, tanarul fermier a identificat noi clienti permanenti si solutii pentru desfacerea produselor in supermarketuri. Veniturile obtinute la nivel de exploatatie au crescut cu 62,7% fata de situatia initiala.

„Masura 112 mi-a facilitat accesul la o parte a mijloacelor de productie necesare cresterii productiei si veniturilor realizate, si implicit, a rentabilitatii  exploatatiei mele, concomitent cu imbunatatirea calitatii productiei obtinute,” spune Codrut Troneci, citat de RNDR.

El considera ca unul dintre factorii de succes ai proiectului sau il reprezinta cunostintele de specialitate si formarea profesionala continua, capatata pe parcursul implementarii proiectului. De asemenea, experienta practica dobandita prin realizarea proiectului l-a ajutat sa isi imbunatateasca  abilitatile de management si marketing pentru propria afacere. Un alt factor de succes este reprezentat de conditiile locale de cultura, favorabile cultivarii pomilor fructiferi, cu soiuri traditionale de buna calitate.

Ferma este amplasata intr-un bazin pomicol important, care furnizeaza materie prima, atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru procesare si export. Cu toate acestea, tanarul fermier sustine ca principala problema pentru un mic producator de fructe proaspete este accesul dificil pe piata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE