Idei de afaceri: Ce portaltoi putem alege pentru o livada superintensiva de cires, cu productii de pana la 25 de tone la hectar

Facebook
Twitter

Chiar la inceputul verii, ciresele se numara printre primele fructe pe care le regasim in general in piete, mai ales daca pomicultorul in cauza a mizat pe soiurile extratimpurii. Datorita acestui lucru, preturile de comercializare pentru acesta specie pomicola sunt deseori mai mari, ceea ce aduc un plus de profitabilitate fermierului. Cei care doresc sa infiinteze livezi de cires, mai ales in sistem intensiv si superintensiv, este bine de stiut ca alegerea portaltoiului poate face diferenta dintre succes si esec.

Pentru a afla mai multe despre plantarea ciresului, precum si ce portaltoi putem folosi cu succes am stat de vorba cu inginerul horticol Marius Roman, administratorul Pepinierei pomicole Afumati-Ilfov.

„In foarte multe livezi de cires de la noi, pomicultorii intampina dificultati cu portaltoiul generativ de tip Mahaleb. Cultura intra mai greu pe rod, este nevoie de cel putin 6-7 ani pana la intrarea pe rod. De asemenea, vigoarea pomilor, care este una foarte mare, face ca lucrarile de taiere si de recoltare sa se realizeze mult mai greu. Din aceste motive, plus din cauza unei densitati de circa 500 de pomi pe hectar, productia de cires nu depaseste 10 tone la hectar. O solutie la aceasta problema este folosirea portaltoiului vegatitiv de tip Gisela 5, ale carui avantaje sunt multiple. De exemplu, plata intra pe rod in anul 3, an in care avem deja productii de 3-4 tone. In anul 5-6, pomul ajunge la maturitate deplina, moment in care se pot obine productii de pana la 25 de tone la hectar. Un alt mare avantaj este reprezentat de faptul ca viigoarea pomilor este mai mica, recoltarea si lucrarile de intretinere, taiere, facandu-se mult mai usor, ceea ce inseamna costuri mai mici pentru pomicultor”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Marius Roman.

Portaltoiul Gisela 5 necesita soluri usoare si o buna irigare, drajoneaza putin si are o anumita toleranta la virusuri. Acest portaltoi se preteaza la o distanta de plantare de 4 m intre randuri si 1,5 m intre pomi, ceea ce inseamna o densitate de circa 1.600 de pomi la hectar.

„Cea mai buna perioada de plantare este toamna, insa in cazul in care nu am putut sa infiintam livada atunci o putem face si primavara devreme. Foarte important de precizat este ca plantatiile Gisela 5, avand un sistem radicular nu foarte dezvoltat, au nevoie de un sistem de sustinere. Eu recomand din acest punct de vedere stalpii metalici, chiar daca necesita o investitie ceva mai mare. La cei din lemn exista riscul sa se instaleze pe ei diversi agenti patogeni, care sa se transmita ulterior si la cultura”, precizeaza administratorul Pepinierei pomicole Afumati-Ilfov.

Soluri bine drenate si o irigare eficienta, cheia succesului in livezile de cires

Deoarece ciresul este o specie sensibila la excesul de umiditate, trebuie evitate solurile grele, care retin apa. Prin urmare, cele mai bune tipuri de sol in cadrul carora se pot infiinta cu succes livezi de cires sunt cele bine drenate, cu pante de maxim 5%.

„Este important sa evitam solurile grele, care retin apa. Inainte de infiintare trebuie facuta o scarificare a terenului la adancimi de pana la 80 cm astfel incat sa avem un drenaj bun. Cel mai bun sol este cel plan, insa se poate infiinta si pe terenurile cu pante de maxim 5%. Un alt aspect important la o cultura de cires este sistemul de irigare, normele de udare fiind de circa 20 de l la fiecare pom. In perioadele caniculare, se poate ajunge la norme de 30 l, saptamanal”, ne-a mai spus Dr. Ing. Marius Roman.

In ceea ce priveste plantarea propriu-zisa, aceasta este indicat sa se faca din toamna, in cadrul unor gropi cu diametru de minim 40 cm si o adancime de circa la 50-60 cm.
„Cea mai buna perioada de plantare este toamna, insa daca nu putem realiza atunci putem merge si pe plantarile de primavara, insa cat se poate de devreme. Un aspect foarte important, de care nu prea se tine cont, este fertilizarea la groapa de plantare. Este indicat sa folosim gunoi de grajd, o cantitate de pana la 80 de tone pe hectar. In lipsa acestuia, putem adauga circa 7-8 kg de mranita, adica gunoi vechi de 2-3 ani. Daca nu avem mranita este bine sa punem un adaos de ingrasaminte complexe 200-300 de grame la fiecare groapa”, explica administratorul Pepinierei pomicole Afumati-Ilfov.

Marius Roman recomanda ca materialul saditor cumparat sa fie pastrat pana la plantare in niste santuri adanci de circa 40 cm, acoperite cu pamant. Prin acest mod se va evita deshidratarea plantelor.

„Mai exista doua aspecte imporante cand vine vorba de plantare, si anume sa fim atenti la punctul de altoire, sa il lasam la circa 2-3 cm deasupra solului. La fixarea plantei in sol vom tasa foarte bine pamantul, in etape. Vom pune pamant, vom tasa energica, apoi vom veni din nou cu pamant si vom repeta aceste operatiuni pentru a ne asigura ca nu ramane aer intre radacini si sol”, ne mai spune Dr. Ing. Marius Roman.

Pentru a infiinta o cultura de cires, conform specificatiilor amintite de Marius Roman, pomicultor are nevoie de circa 1.600 de pomi pe hectar, ceea ce inseamna o investitie de 10.000 de euro, la care se mai adauga cheltuielile cu plantarea, imprejmuirea terenului si sistemul de irigat, precum si sistemul de sustinere (7.000 de euro). „Ar fi nevoie de circa 20.000 de euro pentru a infiinta ca la carte un hectar de cires. Chiar daca investitia e una serioasa, trebuie tinut cont de faptul ca si veniturile sunt pe masura. La o productie medie de 20 de tone la hectar, si un pret mediu de comercializare de 2 euro pe hectar, ajugem la circa 40.000 de euro pe hectar”, mai afirma Dr. Ing. Marius Roman.

Cei interesati pot infiinta livezi cu cires utilizand soiuri precum Rivan sau Early Lory, comercializate de administratorul Pepinierei pomicole Afumati-Ilfov, sau pot apela la soiurile autohtone de cires.

Mai mult decat atat, cei care intentioneaza sa infiinteze o livada de cires pot beneficia si de fonduri europene nerambursabile, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Pomicultorii sunt rasplatiti astfel cu punctaje mai mari daca aleg sa cultive cires, mai ales soiuri din genetica romaneasca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE