Top 10 cele mai profitabile culturi pe suprafete mici

Facebook
Twitter

In Romania, aproape 90% din fermierii care lucreaza pamantul detin suprafete de pana in 5 hectare. De multe ori, venitul unor asemenea exploatatii este foarte mic sau chiar inexistent. Cu toate acestea, si agricultorii mici pot avea sansa unor profituri frumoase, daca au in vedere infiintarea unor culturi de nisa, care dispun de o cerere importanta in piata. Va prezentam asadar un top al celor mai profitabile culturi pe suprafete mici.

10. Bame

bame-640x330

Cultura de bame devine pe zi ce trece o idee de afaceri tot mai interesanta pentru fermierii care nu detin suprafete mari de teren. Cei care seamana legume timpurii de exemplu, pot infiinta cu succes o cultura de bame, avand in vedere ca perioada optima de plantare incepe de la mijlocul lunii mai. Pe langa productia de pastai, valorificarea semintelor de bame se poate dovedi o activitate de extrem de profitabila, in contextul in care un kilogram de samanta de bame se vinde cu preturi indepand de la 100 lei.

Cititi aici povestea lui Florian Filip, un tanar din Buzau, care s-a hotarat acum sase ani sa isi infiinteze propria sa cultura de bame, pe o suprafata de doar 1.000 mp.

9. Castravetele amar

castravete-amar-2-640x330

O alta cultura interesanta pentru agricultorii cu suprafete mici de teren este si castravetele amar. De origine asiatica si cu un aspect cel putin ciudat, castravetele amar este planta care devine pe zi ce trece tot mai intalnita in gospodariile micilor fermieri din Romania. Fructul exotic, supranumit si „insulina vegetala”, este folosit de firmele din industria farmaceutica pentru tratamentul diabetului zaharat, ceea ce face ca planta sa fie cautata in mod special la export.

Mai multe informatii despre castravetele amar puteti afla din povestea Roxanei Aldulescu, din Ialomita, care a inceput din 2015 sa cultive castravete amar, prima recolta fiind deja vanduta catre o companie farmaceutica din Austria.

8. Lavanda

lavanda-640x330

Lavanda devine pe zi ce trece o cultura tot mai apreciata de agricultorii romani, deoarece se preteaza foarte bine celor care nu dispun de suprafete mari de pamant. Un exemplu in acest sens este familia Constantin, din Ramnicu Valcea, care si-a infiintat in 2013 propria sa cultura de lavanda pe o suprafata de 8.000 de metri patrati, in comuna Budesti.

Cititi aici mai multe detalii despre cum se planteaza lavanda si ce profituri se poate obtine in urma acestei culturi.

7. Nucul

nuci-581x330

O alta plantatie care se poate doveni o idee de afacere de succes pe suprafete mici este si nucul. Profitul pe care il poate avea un fermier care alege sa infiinteze o livada cu nuci din soiul Chandler de exemplu poate ajunge la circa 15.000 de euro pe hectar, in cazul unei productii de nuca de 4 tone la hectar, vanduta apoi la 6 euro pe kilogram.

Cititi aici povestea lui Nicolae Murea, un ploiestean de 50 de ani, care si-a infiintat, in 2014, propria sa livada de nuci, cu soiul Chandler, pe o suprafata de 10 hectare.

6. Zmeura

zmeura-640x330

De asemenea, si cultura de zmeura poate reprezenta pentru micii fermieri o idei de afaceri cat se poate de profitabila. Desi este o plantatie pomicola destul de pretentioasa si in general predispusa la boli, cei care aleg totusi sa porneasca o asemenea afacere se pot bucura de profituri de peste 6.000 de euro la hectar.

Unul dintre fermierii romani care au avut curajul sa investeasca intr-o cultura de zmeura este Victor Ioja, din comuna Alexandru I. Cuza, judetul Iasi, care detine in prezent o suprafata de 2,5 hectare cultivata cu micile fructe roz.

5. Cartof mov

cartofi-mov-640x330

Desi sunt originari din tari precum Bolivia si Peru, cartofii mov au inceput sa fie cultivati tot mai mult si in Romania. Fermierii nostri au devenit interesati de cartoful mov, mai ales ca acesta se comercializeaza la preturi duble, uneori chiar triple, fata de cei obisnuiti.

Unul dintre cultivatorii romani de cartofi mov este si argeseanul Ilie Madalin, care a infiintat anul trecut prima sa cultura de cartof mov, pe o suprafata de 1.000 mp, in localitatea Budeasa Mare. Anul acesta, suprafata cultivata a fost marita la 7.000 mp, iar in viitor Ilie Madalin isi propune sa ajunga pana la 2 hectare. Cititi aici povestea lui Ilie Madalin si alte detalii despre cultura cartofului mov.

4. Topinambur

topinambur-nap-640x330

Topinamburul, sau popular spus „napul-porcesc”, este inca o cultura care se bucura de o atentie tot mai mare din partea fermierilor cu suprafete mici. Nu e de mirare, in conditiile in care aceasta planta este in general una rezistenta la seceta, avand de asemenea o rata de profitabilitate foarte buna. La o investitie de circa 7.000 lei pentru infiintarea unui hectar, un agricultor iscusit are sanse mari sa obtina un venit de aproape 140.000 lei.

Aflati mai multe detalii despre aceasta cultura din povestea tanarului Florian Filip (30 ani), din Buzau, care a inceput sa cultive topinambur, acum 10 ani, pe o suprafata redusa, de circa 1.000 mp. Dupa ce a observat ca nu poate satisface cererea existenta in piata, cultivatorul a decis la scurt timp sa isi mareasca suprafata plantata, avand in prezent 4.000 de mp cu nap-porcesc.

3. Aronia

aronia-640x330

In ultima perioada fermierii romani par sa renunte la culturile obisnuite in favoarea fructelor exotice care s-au adaptat la clima din Romania. Un exemplu in acest sens este aronia care, desi necesita o investitie consistenta la inceput, poate oferi ulterior profituri frumoase pentru agricultorii care aleg sa o cultive. Cititi mai multe informatii despre aronia in cadrul acestui articol.

2. Catina

recoltare-catina-630x330

Anul trecut, zeci de fermieri din Romania, care au ales sa cultive catina, s-au bucurat de profituri de pana la 7.000 de euro pe hectar. Unul dintre oamenii care au facut posibil acest lucru este Simion Pasca, producator recunoscut de material saditor din localitatea Herina, judetul Bistrita. Zeci de agricultori din Romania cumpara in fiecare an de la el butasi inradacinati pentru infiintarea culturii de catina. Aflati mai multe despre cultura de catina in cadrul acestui material.

1. Goji

goji-627x330

Pasionat de tot ce inseamna pomi fructiferi, Paul Sipos, din comuna Cicarlau, judetul Maramures, a reusit in ultimii patru ani sa puna pe picioare o pepiniera special realizata pentru goji. In fiecare dupa-amiaza, dupa ce termina serviciul, maramureseanul ingrijeste cu migala cei peste 80 de arbusti pe care ii are pe o suprafata de 2.000 de mp.

Cititi mai multe despre plantatia de goji in cadrul acestui articol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE