lavanda

Idei de afaceri: O familie din Valcea cultiva cu succes soiul romanesc de lavanda „Codreanca”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Lavanda devine pe zi ce trece o cultura tot mai apreciata de agricultorii romani, deoarece se preteaza foarte bine celor care nu dispun de suprafete mari de pamant. Un exemplu in acest sens este familia Constantin, din Ramnicu Valcea, care si-a infiintat in 2013 propria sa cultura de lavanda pe o suprafata de 8.000 de metri patrati, in comuna Budesti. Soiul de lavanda pe care cei doi soti il cultiva se numeste „Codreanca” si a fost introdus in tara noastra de INCDA Fundulea, in perioada comunista.

„Prima cultura pe care am infiintat-o a fost in 2013, pe o suprafata de 8.000 mp, in comuna Budesti. Ulterior, in 2015, am reusit sa ne extindem cu inca un hectar. Ne-am decis sa pornim intr-o asemenea afacere, de voie, de nevoie, in sensul ca am ramas fara servicii, atat eu, cat si sotia mea. Am incercat initial cu legume, apoi cu flori de primavara, precum panselute, garofite, penunii, insa vedem ca in piata lumea ma tot intreaba de lavanda. Am stat, ne-am gandit si am hotarat sa incepem sa plantam lavanda”, povesteste Ion Constantin, producator de lavanda din Ramnicu Valcea.

Soiul cultivat de familia Constantin, „Lavanda Angustifolia Codreanca”, este o varietate de lavanda care provine din soiurile Hidcotte englezesti adaptate la clima si solurile din Romania de catre INCDA Fundulea. Acest soi de lavanda este de talie medie, cu o lungime mai mare a inflorescentei decat la soiurile din import. Mai mult decat atat, soiul de lavanda Codreanca are si un continut ridicat de ulei volatil, potrivit specialistilor de la SCDA Secuieni.

„Acest soi de lavanda are o culoare puternica, un mov inchis, impactul fiind foarte mare printre cei care cumpara. Soiul Codreanca are o viteza de crestere medie. Cel mai important lucru este ca nu se lemnifica atat de usor”, mai spune cultivatorul valcean.

Cele mai bune soluri pentru cultura de lavanda sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate. Aceasta planta vegeteaza cel mai bine pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase.

„Singurele cerinte foarte importante ale unei culturi de lavanda sunt urmatoarele: apa sa nu balteasca pe sol, adica sa exista un teren oarecum in panta, pentru ca apa sa se scurga, iar in al doilea rand, sa aiba parte de cat mai mult soare. Perioada optima de plantare este toamna, de la jumatatea lunii septembrie si pana cand da inghetul. De asemenea se poate planta si primavara, incepand cu finalul lunii februarie”, explica Ion Constantin.

Chiar daca plantarea se poate face si mecanizat, cei mai multi cultivatori de lavanda aleg sa se ocupe manual de aceasta activitate, mai ales daca primesc si ajutorul unor zilieri. Astfel, un hectar poate fi cultivat de patru persoane in aproximativ 10 zile.

Prima operatiune pe care un cultivator trebuie sa o faca, atunci cand s-a hotarat sa planteze lavanda, este aratul. Ulterior, pamantul trebuie maruntit. In cazul in care terenul este sarac in ingrasaminte, se poate fertiliza cu circa 40 de tone de gunoi de grajd la hectar.

„Din punct de vedere al fertilizarii eu recomand ca aceasta operatiune sa fie facuta doar daca este necesar. Lavanda trebuie ajutata sa creasca, insa nu fortata. Daca este fortata devine prea repede matura si se lemnifica. Ea trebuie sa creasca usor pentru a face cat mai multe tulpine, respectiv cat mai multe tije florale”, mai spune cultivatorul de lavanda din Ramnicu Valcea.

Distantele de plantare recomandate pentru lavanda sunt urmatoarele: intre randuri cel putin 1,3 – 1,4 m (permiterea accesului cu motocultorul in anul 2-3), iar intre plante circa 1 m. „In anul 3 ajunge sa aiba o tufa cam de un metru diametru. La plantare trebuie irigata, insa ulterior cultura nu necesita in mod special un sistem de irigare, deoarece este rezistenta destul de bine la seceta”, mai afirma Ion Constantin.

In primul an, ingrijirea lavandei presupune tunderea acesteia, pentru a-i oferi o forma, precum si posibilitatea de a produce cat mai multi lastari. „Lucrarile de ingrijire nu sunt numeroase. Toaletarea plantei, dupa prima recolta, in iunie, este foarte importanta. Acest lucru ii permite lavandei sa faca si cea de-a doua recolta”, mai spune Ion Constantin.

Cultivatorul din Ramnicu Valcea produce si vinde in prezent, in cadrul targurilor si pietelor, flori de lavanda verde, saculeti cu lavanda uscata, diverse aranjamente florale cu lavanda, precum si butasi de lavanda celor care doresc sa-si infiinteze propriile culturi. Daca ar dispune de o suprafata mai mare, de aproape 5 hectare, cultivatorul valcean ar fi interesat de asemenea sa realizeze si ulei esential de lavanda, mai ales ca pretul unui litru poate ajunge si la 530 lei (120 de euro).

„Pentru infiintarea unui hectar ai nevoie de circa 10.000 de butasi, ceea ce inseamna ca vei avea un cost cu materialul saditor de circa 13.000 lei, avand in vedere ca butasul eu il vand cu 1,3 lei. Daca mai punem la socoteala oamenii care te ajuta la plantare, precum si achizitionarea unui motocultur, ai nevoie in linii mari de circa 18.000 – 20.000 de lei. Cu banii acestia poti garantat sa iti infiintezi un hectar cu lavanda. Eu, personal, am un venit multumitor, pentru familia mea de 3 persoane”, spune Ion Constantin.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

FOTO: Lavanda Ramnicu Valcea

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE