De la imobiliare, la cultura de lavanda. Cum a reusit o doamna din Galati sa transforme „aurul mov” intr-o afacere de succes

Facebook
Twitter

Din ce in ce mai multi fermieri romani aleg sa infiinteze culturi de lavanda si sa renunte la vechile servicii. Un exemplu asemanator il regasim in comuna Priponesti, judetul Galati, acolo unde doamna Sica Nacu a infiintat, in 2013, prima sa cultura de „aur mov”, pe o suprafata de un hectar. In prezent, realizeaza si comercializeaza cu succes numeroase decoratiuni din lavanda, precum si o perna speciala, destinata celor cu afectiuni reumatice, care contine sare de la Praid si flori de lavanda.

„Noi ne-am interesat de aceasta planta in urma cu 4-5 ani. Am cumparat butasii de la o prietena din Salaj, care ne-a explciat tot ce a stiut despre lavanda. Am zis ca putem incerca si noi la tara, mai ales ca dispunem de circa 5 hectare de pamant. Am infiintat cultura acum doi ani, pe un hectar. Inainte sa ajungem sa plantam lavanda ne-am gandit la nenumarate alte idei de afaceri. De exemplu, am vrut sa incercam cu vipere. Iei veninul, dar unde il dai? Ai nevoie de o gramada de avize. Avem un prieten in Targu-Mures care avea la acel moment peste 100 de vipere. Voiam sa facem o asociatie cu dansul. Am vrut apoi sa incercam cu ciuperci, insa ne trebuia tot la fel spatii. Era prea mult de investit. Am vrut ceva in care investitia sa fie mica la inceput, de aceea am ales lavanda. Eu detin si o agentie impobiliara, dar intentionez sa ma axez doar pe aceasta afacere”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Sica Nacu.

Soiul de lavanda pe care doamna Nacu il cultiva se numeste Blue Scent si are o inflorire de trei ori pe an, cea mai bogata in recolta fiind prima, la inceputul lunii iunie. Printre produsele pe care Sica Nacu reuseste sa le confectioneze din „aurul mov” putem aminti saculetii de lavanda, buchetele de lavanda, precum si o perna speciala, care contine sare de la Praid si flori de lavanda, recomandata celor care au probleme cu articulatiile.

„Perna se foloseste calda, cat si rece. Calda pentru dureri de spate, spondiloza, otita, dureri de oase, menstruale, articulatii, dureri de rinichi. Rece, se baga in frigider si se foloseste la inflamatii de ligamente, contuzii, reumatism, artrita”, spune Sica Nacu.

Pentru a o folosi la decoratiuni, dupa ce este culeasa, lavanda este pusa la uscat pentru circa 4-5 zile. Apoi, florile sunt desprinse manual de pe tija. In cazul buchetelor de lavanda, aceasta sunt pastrate cu florile in jos, pentru a le mentine drepte.

De asemenea, toate lucrarile de infiintare a culturii doamnei Sica Nacu au fost realizate manual, costul total ridicandu-se la circa 4.000 de euro, pentru un hectar.

„Lavanda am plantat-o manual. Pentru un hectar ai nevoie de 12.000 de butasi. Ea se planteaza la un metru, intre plante, si 1,5 m, intre randuri. Deoarece trebuie supravegheata, am la cultura o o verisoara care locuieste in permanenta acolo. O data pe luna trebuie sapata, deoarece indiferent daca ploua sau nu creste buruiana. In anul 3 – 4, cand ajunge la maturitate, poti scoate si 4 tone de floare la hectar. Vrem sa obtinem si un certificat de cultura ecologica, deoarece nu o fertilizam cu nimic si nu o stropim”, mai afirma doamna Sica Nacu.

La fel ca infiintarea culturii, si recoltarea se realizeaza tot manual in cazul lavandei. Am taiat-o acum cu o foarfeca din aceea de tuns iarba. Am zis sa nu smulgem planta. De anul viitor, cu siguanta o vom taia cu secera. Prima inflorire e undeva la sfarsitul lunii mai, inceputul lui iunie. Cealalta la sfarsitul lui iulie, apoi ultima in septembrie. Prima recolta are tija foarte mare”, explica Sica Nacu.

Pentru viitor, doamna Sica Nacu intentioneaza sa schimbe soiul de lavanda cultivat cu unul care se preteaza mult mai bine la fabricarea uleiului esential de lavanda. „Dorim sa ne extindem, insa vreau sa schim soiul cu cu Sevastopolis, sa pun mai mult pentru ulei. Ne-am interesat si de contracte in afara si am inteles ca se cere ulei esential. Dintr-un hectar cultivat cu lavanda, circa 80 de litri de ulei esential s-ar putea obtine, acesta putand fi vandut cu circa 150 de euro”, afirma Sica Nacu.

Pentru a putea sa-si dezvolte si mai mult afacerea, doamna Sica Nacu a ales momentan sa reinvesteasca tot profitul obtinut in urma cultivarii lavandei, cumparand o remorca si o motosapa. Mai mult decat atat, doamna Sica Nacu ii incurajeaza pe tinerii care doresc sa realizeze o afacere, mai ales in mediul rural, sa investeaca intr-o cultura de lavanda. „Ii incurajez pe tineri sa infiinteze o asemenea plantatie, daca doresc. Nu imi e teama deloc de o prea mare concurenta. Asa cum sunt in Franta sute de hectare cultivate cu lavanda, cred ca este loc suficient pentru toata lumea. Trebuie insa sa muncim mult”, mai spune Sica Nacu.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE