Cum se vede anul 2013 la nivelul micilor arendași

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a declarat anul 2013 un an cu producții istorice la păioase. Numai că prețurile mici oferite de marii traderi riscă să pună pe butuci afacerile micilor arendași. Am stat de vorbă cu Dan Nistor, care cultivă cereale în Giurgiu și Teleorman, despre prețuri și politici agricole.

Fermierul a intrat în agricultură în 2010, lăsând în urmă cariera construită în piața financiară, și a ajuns la un business evaluat la peste 2 milioane de euro. Însă, anul acesta a fost unul mai dificil, pentru că a început să lucreze un teren nou, care nu s-a dovedit atât de roditor pe cât ar fi crezut. Producția recoltată de pe cele 35 de hectare cumpărate și încă 113 arendate  a fost sub așteptări, iar prețurile mici la cereale îi dau dureri de cap fermierului nostru, care se gândește cu ce bani va înființa noi culturi în această toamnă și primăvara viitoare. Vina principală, în opinia sa, o poartă MADR.

„Statul s-a implicat foarte prost în agricultură anul acesta, de la eliminarea certificatelor de depozit, la faptul că a lăsat traderii să facă piața. Se oferă 0,4 lei pe kilogram la porumb și nici nu am început recoltarea. Bagi un leu și scoți 0,9 lei, restul e acoperit de subvenție, car vine prea târziu ca să am bani pentru noua cultură. Băncile nu mai dau credite, pentru că le e mai simplu că împrumute statutul, care plătește dobânzi de 7%, decât să mă susțină pe mine, care am o afacere riscantă”, arată Dan Nistor. O soluție ar fi înființarea unei burse a cerealelor, care să le permită fermierilor să obțină prețuri corecte.

O altă problemă identificată de acesta e fărâmițarea terenurilor: a adunat 113 hectare încheind contracte de arendă cu 65 de proprietari. Ca să meargă treaba, spune el, ar trebui să investească vreun milion de euro și să lucreze circa 500 de hectare sub contract, însă și așa profitul ar veni după cel puțin doi ani de trudă. În acest răstimp, e nevoie de investiții în utilaje performante, care au prețuri exorbitante pentru un fermier român.

Până acum, Dan Nistor a băgat vreo 150.000 de euro în agricultură, dar nu a avut rezultatele scontate. Însă, nu renunță și caută soluții pentru a cumpăra, măcar pe datorie, semințe, îngrășăminte și pesticide pentru noul an agricol.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE