EXCLUSIV. Producătorii din Bucovina vând cu succes miere ecologică nemților

Facebook
Twitter

În apropiere de Gura Humorului, în satele dimprejurul salinei Cacica, câteva neamuri au cheltuit bani grei ca să obțină certificate de producători ecologici.

Câțiva frați și veri s-au gândit că și așa la ei e aer curat și pământ bun, așa că ar trebui să profite de ocazie și să își vândă produsele pe o piață profitabilă, de nișă, cum este agricultura ecologică. Numai că de la statutul de producător până la cel de producător ecologic drumul e lung.

De exemplu, Laurențiu Ciornei și unul dintre verii săi au investit cam 3.000 de euro numai în obținerea certificatelor de producător ecologic de miere de albine. Pentru achiziția de echipamente și ustensile au mai cheltuit aproape 5.000 de euro, ca să respecte condițiile impuse de certificarea ecologică. „Centrifugarea se face manual. Tot ce intră în contact cu mierea e din lemn, nu ai voie să folosești metale, pentru că o strici”, explică el.

Bucovinenii au ales să lucreze cu un consultant care cunoaște bine procedura și care colabora deja cu una dintre cele mai mari firme germane de atestare a producătorilor ecologici. „Nu a fost certificatul atât de scump, pe cât ne-a costat consultantul. Omul care îți deschide ușa trebuie plătit”, mărturisește Laurențiu. Dacă ar fi făcut el drumurile din Bucovina în Germania ar fi cheltuit mai mult.

În plus, consultantul știa bine procedura, așa că lucrurile s-au mișcat destul de repede și i-a adus și un contract cu nemții. „Vin de două-trei ori pe an, își iau butoaiele pline cu miere de la noi, de la alții din Maramureș și Botoșani și lasă altele goale în loc, ca să le umplem”, explică omul cum merg afacerile.

Nemții plătesc cam 15 lei pe kilogramul în vrac de miere de albine certificată ecologic. La ei acasă, o ambalează și borcanul de 800 de grame costă vreo 17 euro, adică 75 de lei. La noi, apicultorul vinde mierea ambalată cu 45 de lei/kg. Spre comparație, 1 litru de miere fără certificare bio poate fi cumpărat direct de la apicultor cu 10 lei.

Apicultorii români ar câștiga mai bine dacă ar putea vinde marfa fără intermediari, însă este greu să intri pe piețele externe, iar local te sufocă samsarii. Așa că această familie de bucovineni și-a făcut magazin online, De la Bucovina, unde vând nu doar miere, ci și carne sau produse tradiționale, făcute după rețete vechi, de la bunici.

Totuși, piața produselor ecologice nu este deschisă oricărui consumator, din cauza prețurilor destul de mari. Fermierul nu face producții de masă, nu folosește chimicale, astfel că nici recolta nu se revarsă ca dintr-un corn al abundenței. În aceste condiții, spune , președinta Comisiei pentru Agricultură Ecologică din cadrul Asociației Române a Băncilor (ARB), ponderea produselor ecologice pe piața românească nu va fi mai mare de 5% în viitorul apropiat, în ciuda eforturilor producătorilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE