Ferma integrată sau drumul fermierului către profit

Facebook
Twitter

Agricultura se dovedește a fi un domeniu în care, cu puțini angajați, poți să faci profit, cu condiția să știi ce și cum să cultivi și cum să exploatezi recolta din câmp. Am stat de vorbă cu Cristi Arion, fermier din Ialomița, despre cum se poate optimiza profitul, integrând cele două componente majore ale agriculturii: producția vegetală și cea zootehnică.

Ca să ajungă la o afacere estimată la jumătate de milion de euro anual, Cristi Arion a muncit ani buni, dar pare că a găsit cheia succesului la numai 36 de ani. A pornit la drum cu o suprafață de teren mică și a ajuns în decurs de câțiva ani să dețină 27 de hectare și să arendeze o suprafață compactă de  350 de hectare, de la un singur proprietar. Mai oferă servicii mecanizate pentru alte 110 hectare. Fermierul nostru spune că „cine are 100 de hectare poate face superprofit”.

Întrebat cum, el a povestit propria experiență. În anii în care recolta din câmp se vinde prea ieftin pentru a-și acoperi măcar costurile de producție, a decis să nu o mai comercializeze și să o folosească pentru a hrăni câteva vaci de lapte. Lucrurile au mers bine o vreme, apoi nici prețurile pe care le-ar fi obținut pentru a vinde vițeii nu acopereau cheltuielile, așa că i-a pus la îngrășat. au fost și ani mai grei, ca perioada 2001-2002, când a trebuit să își reducă efectivele. Numai că piața și-a revenit și astăzi mai are, pe lângă ferma de vaci de lapte și cea de îngrășat viței, și o fermă de porci, destinați mai ales autoconsumului, fie că e vorba de nevoile familiei, fie de asigurarea alimentelor necesare celor 31 de muncitori de la ferme sau le pensiunii agroturistice pe care o deține. Pentru că zona nu este chiar un punct de atracție pentru turiști, pensiunea deservește mai ales firmele care au nevoie de spații de cazare pentru muncitorii deplasați în zonă.

Cultivând floarea soarelui și având în zonă și o pădure de salcâm, Cristi Arion a mai văzut o oportunitate: s-a apucat de apicultură. „Floarea soarelui înflorește în trepte și asigură plenul pentru albine. Am început cu 8 familii, numărul lor s-a dublat de la un an la altul, au fost și pierderi, iar azi am 42 de familii, care au adus un profit de 10-12.000 de lei anul acesta”, mărturisește el.

Planurile tânărului fermier prevăd și înființarea unei ferme pentru legumicultură, mai ales că terenurile sale sunt pe malul Ialomiței, fapt care îi va reduce substanțial costurile generate de irigarea culturilor.

Modelul său, de fermă integrată, a fost aplicat cu succes și alte nume importante din țară: Ștefan Poenaru, patronul Grupului Agrofam, sau Dimitrie Muscă, cel care a înființat Combinatul Agroindustrial (CAI) Curtici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE